A bitcoin lehet a megoldás az önkényuralmi rendszerek ellen?

Chamath Palihapitiya kockázati tőke befekető szerint a bitcoin a megoldás az önkényurlami rendszerek és a fix árfolyamok ellen.

Palihapitiya a 2,6 milliárdos NBA csapat, a Golden State Warriors tulajdonosa és a Facebook egyik korai kockázati tőke befektetői közé tartozik. A napokban a Twitteren posztolta, hogy továbbra is bízik a bitcoin erejében.

A bitcoin a megoldás az önkényuralmi rendszerek ellen

Bitcoin a megoldás az önkényuralmi rendszerek ellenA bitcoin mint egyedi értékmegőrző eszköz, nagy segítség lehet azokban az országokban, ahol az önkényuralmi rendszer miatt nem a szabad piacon dől el a helyi valuta árfolyama. A felhasználók külön közvetítő nélkül, közvetlenül utalhatnak egymásnak pénzösszegeket, megteremtve ezzel az abszolút pénzügyi szabadságot és függetlenséget. Ha nincsenek közvetítő szervezetetek, nincs korlátozás és irányítás sem.

A fenti gondolatmenet miatt Palihapitiya szerint tehát a bitcoin a megoldás minden olyan helyen ahol a kormányzat abszolút hatalommal bír. A központi hatalom a bitcoin hálózatra ugyanis nem tud hatni sehogy, nem tudja se befolyásolni, se cenzúrázni.

A bitcoin megregulázása nem könnyű

Bitcoin szabályozásA központi kormányok egyre nagyobb erőkkel próbálják szabályozni a digitális pénz piacát. Bár a szabályozási rendszer még kialakulóban van, a legnagyobb bitcoin tőzsdék már alkalmazzák a hagyományos pénzpiacon kialkult folyamatokat. Így sok helyen szükség van már a pénzmosás megelőzési és ügyfélazonosítási szabályok betartására és adatlapok kitöltésére. Kínában már van olyan tőzsde mely arra is kiváncsi, mire költené az ember a megvásárolt bitcoinokat.

Mindezek ellenére, akár szabályozva van a piac, akár nem, a bitcoin népszerűsége töretlenül nő. Amíg ugyanis lehetőség van közvetlen átutalások teljesítésére, a kriptopénz piac szabadon elérhető bármely ország felhasználóinak.

Palihapitiya a bitcoinban hisz

A kockázati tőke befektető egy szemléletes példán keresztül ismertette a különbséget az ethereum és a bitcoin között, amikor megkérdezték, hogy a kriptopénzek közül melyiket részesíti előnyben.

“A bitcoin és az ethereum olyan mint a Coca Cola és a Pepsi. Az emberek azt választják, amelyik jobban elterjedt a piacon. Mindkét márka pénzt hoz, de az egyik mindig többet fog.”

Palihapitiya  úgy véli a bitcoinnak van kellő erőforrása és piaca ahhoz, hogy teljes elfogadottságot tudjon elérni. És ez az elterjedés még feltehetően az ethereum előtt fog megtörténni.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.