A bitcoin lehet a megoldás az önkényuralmi rendszerek ellen?

Chamath Palihapitiya kockázati tőke befekető szerint a bitcoin a megoldás az önkényurlami rendszerek és a fix árfolyamok ellen.

Palihapitiya a 2,6 milliárdos NBA csapat, a Golden State Warriors tulajdonosa és a Facebook egyik korai kockázati tőke befektetői közé tartozik. A napokban a Twitteren posztolta, hogy továbbra is bízik a bitcoin erejében.

A bitcoin a megoldás az önkényuralmi rendszerek ellen

Bitcoin a megoldás az önkényuralmi rendszerek ellenA bitcoin mint egyedi értékmegőrző eszköz, nagy segítség lehet azokban az országokban, ahol az önkényuralmi rendszer miatt nem a szabad piacon dől el a helyi valuta árfolyama. A felhasználók külön közvetítő nélkül, közvetlenül utalhatnak egymásnak pénzösszegeket, megteremtve ezzel az abszolút pénzügyi szabadságot és függetlenséget. Ha nincsenek közvetítő szervezetetek, nincs korlátozás és irányítás sem.

A fenti gondolatmenet miatt Palihapitiya szerint tehát a bitcoin a megoldás minden olyan helyen ahol a kormányzat abszolút hatalommal bír. A központi hatalom a bitcoin hálózatra ugyanis nem tud hatni sehogy, nem tudja se befolyásolni, se cenzúrázni.

A bitcoin megregulázása nem könnyű

Bitcoin szabályozásA központi kormányok egyre nagyobb erőkkel próbálják szabályozni a digitális pénz piacát. Bár a szabályozási rendszer még kialakulóban van, a legnagyobb bitcoin tőzsdék már alkalmazzák a hagyományos pénzpiacon kialkult folyamatokat. Így sok helyen szükség van már a pénzmosás megelőzési és ügyfélazonosítási szabályok betartására és adatlapok kitöltésére. Kínában már van olyan tőzsde mely arra is kiváncsi, mire költené az ember a megvásárolt bitcoinokat.

Mindezek ellenére, akár szabályozva van a piac, akár nem, a bitcoin népszerűsége töretlenül nő. Amíg ugyanis lehetőség van közvetlen átutalások teljesítésére, a kriptopénz piac szabadon elérhető bármely ország felhasználóinak.

Palihapitiya a bitcoinban hisz

A kockázati tőke befektető egy szemléletes példán keresztül ismertette a különbséget az ethereum és a bitcoin között, amikor megkérdezték, hogy a kriptopénzek közül melyiket részesíti előnyben.

“A bitcoin és az ethereum olyan mint a Coca Cola és a Pepsi. Az emberek azt választják, amelyik jobban elterjedt a piacon. Mindkét márka pénzt hoz, de az egyik mindig többet fog.”

Palihapitiya  úgy véli a bitcoinnak van kellő erőforrása és piaca ahhoz, hogy teljes elfogadottságot tudjon elérni. És ez az elterjedés még feltehetően az ethereum előtt fog megtörténni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük