Az EU terrorizmusellenes tisztviselője ellenőrizné a videojátékokban zajló beszélgetéseket

Gilles de Kerchove, az EU terrorizmusellenes tisztviselője szerint a videojátékokat szigorúbb szabályozások alá kell vonni, mivel a terrorizmus veszélyének vannak kitéve: a terroristák videojátékokon keresztül készíthetik elő valós támadásaikat és terjeszthetik ideológiájukat.

A terrortámadások már számtalan áldozatot követeltek Európában, és Kerchov szerint – aki már 13 éve a terrorizmus leküzdésén dolgozik – figyelembe véve a társadalom különféle releváns szektorainak és iparágainak már meglévő szabályozásait, az EU bűnüldöző szervei és tisztviselői nem végzik jól a munkájukat.

Kerchove a videójátékokat terrorista fenyegetésnek és a különböző ideológiaterjesztés „alternatív” módjának tekinti, állítását pedig a Németországban a szélsőjobboldal által kiadott videójátékokkal támasztja alá, melyekben a „gamereknekMerkel német kancellár, Soros György milliárdos üzletember és az arabok ellen kell harcolniuk.

A játékok teret adnak a titkosított kommunikációnak és a támadási forgatókönyvek tesztelésének”– tette hozzá Kerchove. Továbbá, a játékokat a „pénzmosás egyik technikájaként” is említi – habár minden iparág potenciálisan felhasználható erre a célra.

Nyilatkozatában Kerchove elmondta, hogy azt szeretné, ha a technológiai vállalatok az EU bűnüldöző szervei és ügyészei számára teljes hozzáférést biztosítanának a játékokban folytatott kommunikációhoz.

Kerchove terve a videójátékok szabályozásaira csaknem néhány nappal az EU digitális szolgáltatási törvényeinek megjelenése előtt merült fel. Az alkotók szerint a törvények célja nem más, mint az online gyűlöletbeszéd és a Big Tech hatalmának visszaszorítása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.