A világ legerősebb szuperszámítógépét dobja piacra a Meta

A Meta közösségi óriás közölte, hogy a metaverzum szuperszámítógépe már él és virul, és az év közepén elfoglalja trónját a világ legerősebb számítógépjeként.  

Az egykoron még Facebook néven ismert vállalat szerint az „AI Research SuperCluster” (RSC) névre keresztelt számítógép megnyitja az utat a metaverzum teljes kiépítése felé.

A fejlett mesterséges intelligencia következő generációjának megalkotásához olyan komoly teljesítményű számítógépekre lesz szükség, melyek másodpercenként akár kvintilliónyi művelet elvégzésére is képesek – írta nyilatkozatában a vállalat – Az RSC-vel végzett munka végső soron kitapossa az utat a következő számítástechnikai platform, a metaverzum technológiáinak teljeskörű kiépítése számára, ahol a mesterséges intelligenciával vezérelt alkalmazások és termékek jelentős szereppel fognak bírni”.

Ami azt illeti, nem mindenki van oda a hiper-szuper találmányért, Camila Russo decentralizált pénzügyi elemző a Meta új gépét például szarkasztikusan az Ethereum hálózatához hasonlította, melyet egyesek egyébként már most is egyfajta „szuperszámítógépként” tartanak számon. 2021 decemberében Raja Koduri, az Intel egyik alelnöke pedig kijelentette, hogy a jelenlegi számítási infrastruktúrának legalább ezerszeresére kellene fejlődnie ahhoz, hogy a metaverzumot egyáltalán működtetni tudja:

Legalább petaflop [ezer teraflop] számítási teljesítményhez kellene hozzáférni kevesebb mint egy milliszekundum alatt, valós idejű felhasználás esetén pedig kevesebb mint tíz milliszekundum alatt” – mondta.

Így vagy úgy, Mark Zuckerberg, a vállalat vezérigazgatója rendkívül optimista fejlesztésével kapcsolatban, melyet egy nemrégi bejegyzésével is alátámasztott:

A metaverzummal kiépített felhasználói élmény óriási teljesítményt igényel (kvintillió művelet/másodperc), amiért az RSC olyan új műveleteket tesz lehetővé, melyek trilliónyi példát követnek és több száz nyelvet értenek. – fogalmazott – “Reméljük, hogy az RSC segítségével teljesen új MI rendszereket építhetünk, amelyek képesek például valós idejű hangfordítást végezni nagy létszámú, különböző nyelvet beszélők számára, hogy zökkenőmentesen tudjanak együtt dolgozni a kutatási projekteken, vagy együtt játszani az AR-játékokat.”

További érdekes cikkeink: