Tehenek a metaverzumban: itt a virtuális legeltetés

A virtuális legeltetéssel a tehenek több tejet adnak. A gazdák szerint a teheneknek is hasznos és a gazdaságnak is a VR-szemüvegek és fejhallgatók használata. 

Hallhattunk már metaverzumban tartott esküvőről, metaverzumban nyitott irodáról, vagy szilveszteri buliról, metaverzumban legelő tehenekről azonban még nem. Úgy tűnik, hogy a virtuális valóság betört a mezőgazdaságba is. A törökországi Aksarayban egy szarvasmarhatartó, Izzet Kocak virtuális valóság szemüvegeket helyezett a tehenekre azzal a céllal, hogy növelje a tejtermelésüket. Az eredmény pedig lenyűgöző.

Egy átlagos tejtermelő gazdaság nagyon szigorú szabályokat követ: az állatok kis istállókban vannak bezárva, legeltetési rendszer nélkül, és csak a túléléshez szükséges legszükségesebb dolgokat kapják. Szerencsétlen jószágok valószínűleg nem erről álmodoztak. Aksarayban különösen kemény a tél, a hőmérséklet könnyen fagypont alá süllyedhet, ez pedig azt jelenti, hogy a gazdák még inkább arra kényszerülnek, hogy állataikat szűkös helyeken tartsák.

Kocak ezért arra gondolt, hogy teheneit jobb kedvre deríti: virtuális valóság fejhallgatót és szemüveget helyez rájuk, így azt az érzetet kelti bennük, hogy egy végtelen, napsütötte, zöld réten legelésznek, ahol madarak csicseregnek körülöttük, ahelyett, hogy egy istállóban lennének bezárva.

Oroszország és nemrég Törökország is elfogadta az újfajta, virtuális valóságon alapuló gazdálkodási formát: a tehenek még a zord téli hónapokban is azt fogják hinni, hogy a szabadban vannak.

A virtuális legeltetés révén a tehenek kevésbé stresszesek, nyugodtabbak, és így több tejet tudnak adni. A török gazda két virtuális szemüveget viselő tehene a napi 22 liter tej helyett ma már 27 litert tud adni.

“Egy zöld legelőt látnak, és ez érzelmi lökést ad nekik” – magyarázta Kocak a helyi médiának.

A gazda annyira elégedett, hogy a kísérletet további tíz tehénre is kiterjeszti, és mindegyiküknek VR-fejhallgatót és szemüveget vásárol.

De vajon mindez jót tesz-e az állatok egészségének? A The Sun szerint az állatok biztonsága érdekében az állatorvosokkal együttműködve fejlesztették ki a szemüvegeket.

A virtuális valósághoz használt filmeket és hangokat állítólag kifejezetten a tehenek számára tervezték. A megnövekedett tejtermelés a tehenek életminőségének javulása miatt következik be. A tudomány szerint ezek az állatok jobban élnek az új mátrixukban, mint a valóságban.