A Zcash blokklánc mérete megháromszorozódott a napi 10 dolláros spam támadás miatt

A Zcash hálózat június közepe óta támadás alatt áll, a spam tranzakciók kitöltik a rendelkezésre álló blokkteret és felduzzasztják a lánc méretét. Tranzakciónként kevesebb mint egy centért a támadó a jelentések szerint “minden 2 MB-os blokkot 75 másodpercenként” képes elérni. A spammelés kezdete óta a lánc körülbelül 30 GB-ról több mint 100 GB-ra nőtt.

Az eddigi hatások minimálisak, és a hálózat szerencsére nem tapasztalt semmilyen leállást. Néhány felhasználói tárcánál azonban szinkronizálási problémák léphetnek fel, ahogy arra már júliusban rámutatott a Zcash Media. Ők egy DDoS-támadáshoz hasonlították a spam támadást.

Zcash spam támadás

Ugyanebben a témában a javasolt megoldások között szerepelt a protokoll “tömörítési” módszerének megváltoztatása a láncon belüli adattárolás csökkentése érdekében. Valamint a blokkterület-igényt tükröző dinamikus tranzakciós díjak bevezetése. A díjmechanizmus frissítése jelenleg is folyamatban van a blokkláncon.

A szofisztikáltabb díjmechanizmus jelenlegi hiánya a Zcash-en ugyanis azt jelenti, hogy a folyamatos támadás végrehajtása jelenleg mindössze 10 dollárba kerül naponta a támadónak. Ez emlékeztet a tranzakciók olcsó spammelésére, amely tavaly DDoS-szerű kieséseket okozott a Solana hálózatban.

Ismét nagy hírverést kaptak a privátcoinok

Az olyan láncok, mint a Zcash és a Monero, amelyek elrejtik a tranzakciós információkat – mint a feladó, a címzett és az átutalt összeg – az utóbbi időben ismét reflektorfénybe kerültek.

Ugyanis még augusztusban az amerikai pénzügyminisztérium külföldi eszközök ellenőrzésével foglalkozó hivatala, az OFAC szankcionálta a Tornado Cash kriptomixer szolgáltatóval kapcsolatos címeket. Ez miatt a felhasználók más lehetőségek után néztek, és a privátcoinok iránt ismét megnőtt az érdeklődés.

Bár a mostani “spam támadásnak” egyelőre nincsenek komolyabb hatásai, a cél az lehet, hogy a hálózat hírnevét rontsa a kriptoközösség szemében. Sok felhasználó számára a biztonság, a megbízhatóság és a törésbiztonság azon kulcsfontosságú tulajdonságok közé tartozik, amelyeket a blokklánc hálózatoknak prioritásként kell kezelniük.

A közösségen belül felmerült az a gyanú is, hogy egy rivális blokklánc hívei állnak a spam támadás mögött. Bár a lánc eltömítésének becsült napi 10 dolláros költségével egyértelmű, hogy ehhez a támadáshoz nem kell mélyen a zsebébe nyúlni senkinek sem. De az is lehet, hogy egyszerűen csak a Zcash közösség trollkodására tett erőfeszítésről van szó.

Bármi legyen is a motiváció, egy olyan kriptohálózat, amelyet egy aprópénzzel rendelkező amatőrnek van lehetősége hátrányosan befolyásolni, aligha törésálló és biztonságos.