Adam Back: a bitcoin a következő évezred aranya

Adam Back kriptográfus és vállalkozó állítja, hogy a bitcoin felváltja az aranyat a pénzügyi piacokon.

Adam Back, cypherpunk és bitcoinmaxi a hétvégén merész kijelentést tett az X-en (korábban Twitteren), azt állítva, hogy a bitcoin készen áll arra, hogy a következő évezredben az aranyat mint értékmegőrzőt helyettesítse. Back megjegyzései bitcoinba vetett hitét tükrözik. A híres vállalkozó hisz abban, hogy a kriptovaluta képes túlszárnyalni az olyan hagyományos eszközöket, mint az arany.

Ezeknek a szavaknak jelentős súlya van a kriptoközösségben, mivel Adam Back számára nem idegen a digitális valuták világa. Kulcsfontosságú szerepet játszott a kriptográfiai technológiák fejlesztésében, és széles körben elismert úttörőként tartják számon.

Pontosabban, az általa létrehozott Hashcash megalapozta a proof-of-work koncepcióját, amelyet a Bitcoin feltalálója, Satoshi Nakamoto később beépített a kriptopénz mögöttes technológiájába. Ebből adódóan sokan vélik úgy, hogy Satoshi Nakamoto valójában Adam Back.

Nem Back az egyetlen, aki úgy gondol a bitcoinra mint digitális aranyra. Aki ismeri a bitcoin alapjait azt tudja, hogy a BTC ritka, osztható, ellenáll a cenzúrának és kiváló értékmegőrző eszköz. Mivel a központi bankok továbbra is példátlan mértékű monetáris expanziót folytatnak, a bitcoin vonzereje az elszabadult infláció és a gazdasági bizonytalanság idejében jelentősen megnőtt. A befektetők, intézmények és magánszemélyek egyaránt a bitcoin felé fordulnak, hogy megvédjék vagyonukat az egyre kiszámíthatatlanabbá váló pénzügyi környezetben.

Backnek a bitcoin hosszú távú lehetőségeiről alkotott nézete egybecseng a cypherpunk mozgalomban szerzett múltjával is, ahol az egyének a digitális magánélet, a cenzúrával szembeni ellenállás és a pénzügyi szuverenitás eszméjét hirdetik. A bitcoin decentralizált jellegével és kriptográfiai biztonságával sok olyan elvet testesít meg, amelyek mellett a cypherpunkok régóta kiállnak.

Bár a vita arról, miszerint a bitcoin valóban fel tudja-e váltani az aranyat, mint végső értéktárolót, még mindig tart, Adam Back támogatása jelentős súlyt képvisel.