Adatszivárgás és 1 milliárd dolláros per

A héten a legnagyobb port a Ripple céggel kapcsolatban felmerült per és a Ledger adatszivárgása okozta a kriptopénz piacon.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Az egész kriptós közösség évének végét jelentősen megtépázta az a hír, amelyről még pár napja írtunk a Ripple kapcsán. A cég vezérigazgatója ugyanis december 22-én tetté közzé Twitter-fiókján a hírt, miszerint az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 1,3 milliárd dolláros pert indított ellenük. A SEC feljelentése nyomán fény derült a MoneyGram és a Ripple között létrejött partnerség igazi jellegére. A MoneyGram azonnal elhatárolódott a Ripple-től.

Több mint egymillió felhasználó email címét lopták el a Ledgertől, a legnagyobb hardvertárca gyártótól még a nyáron. Az ellopott adatokat pedig most egy hacker oldalon publikálták. A Ledger sajtóközleménye szerint még vizsgálják az esetet, de bevallották, hogy

az adatok nagyon hasonlítanak az e-commerce adatbázisuk 2020 júniusi állapot szerinti tartalmára”

Az amerikai kongresszus elfogadott egy olyan, 900 milliárd dolláros mentőcsomagot, amellyel a koronavírus-járványtól sújtott kis- és középvállalkozásokat akarják megtámogatni. A döntés minden bizonnyal keresleti oldalról a bitcoin árfolyamára is hatással lesz.

Végezetül pedig ismét szeretnénk felhívni mindenki figyelmét rá, hogy figyeljen oda, milyen tranzakciós díjat állít be bitcoin utaláskor. Egy felhasználó ugyanis 50 ezer dollárt bukott egy 1 dolláros tranzakción, mert rosszul állította be a díjat.

Bitcoin fundamentális mutatói

Annak ellenére, hogy az árfolyam hetente újabb rekordokat dönt, a bitcoin tartalékolási kockázata továbbra is extrém alacsony szinteken áll, ami hosszabb távon jó hozam-kockázat arányt biztosít a befektetőknek.

A bitcoin tartalékolási kockázata azt mutatja meg, hogy a bitcoin hosszú távú befektetői mennyire magabiztosak abban, hogy valóban hosszú távon szeretnék tartani a kriptopénzt. Legutoljára a 2017-es bika piac idején volt hasonló zónában a bitcoin, azonban akkor is a trend legelején, amikor még csak 2000 dollár volt egy bitcoin. Ha ugyanazt az utat járja be a kriptopénz, mint annak idején, az több mint 200 ezer dolláros piaci tetőzést vetít előre.

bitcoin tartalékolás mutatója

A bitcoin nehézségi fok sávos grafikonja is azt mutajta, hogy a bányászat szempontjából továbbra is az előretörés a jellemző, ami a következő időszakra további pozitív hangulatot teremthet.

bitcoin nehézségi fok grafikonja

Technikai indikátorok a bitcoin kereskedésben

Karácsony előtt is hozta a szokásos hullámvasutat a bitcoin. A volatilitás továbbra is emelkedőben van, jelenleg 6 havi csúcson van az árfolyam változékonyság.

bitcoin volatilitás 6 havi csúcson

4 órás grafikon

A kacsáronyt emelkedett hangulatban tölti a bitcoin, főleg miután 23-án sikerült még egy hullámvasutat produkálnia az árfolyamnak. December 23-án 22 ezer dollárról 24 ezer dollárig emelkedett az árfolyam. Már-már majdnem hogy megszokhattuk ezt, hiszen előtte hétfő reggel mutatott extrém volatilitást a bitcoin. Akkor 24 ezer dollárról 22 ezerig esett 4 óra alatt, majd innen még tovább, aminek a vége 21800 dollár volt. Egyelőre azonban a 22-24 ezer dolláros árfolyam sávon belül oldalazgat a bitcoin, kisebb nagyobb kitérőket téve.

Ha sikerül a Bollinger sáv felső szakaszán legalább két gyertyával is kilépni és zárni az árfolyamnak, akkor végre magunk mögött tudhatnánk a 24 ezer dolláros ellenállást.

4 órás grafikon

Napi grafikon

Mióta december 16-17-én átlépte az árfolyam a 20 ezer dolláros szintet, azóta töretlenül meg is tudta tartani 22 és 24 ezer dollár között a növekményt. Az árfolyam ingadozás azonban sokkal szélesebb skálán mozog, mint eddig. Felfelé a záró és nyitó árfolyamok szinte egyenes vonalban sorakoznak 23860 dollárnál, kisebb-nagyobb kilövellésekkel 24 ezer dollár fölé. Azonban ez egyelőre erős ellenállásnak mutatkozik, minden alkalommal amikor kicsit is 24 ezer dollár fölé lépett az árfolyam, napon belül vissza is korrigált ez alá a szint alá. A további növekedéshez szükséges lenne, hogy legalább egy teljes napot eltöltsön 24 ezer dollár felett a bitcoin.

Egyelőre az árfolyam bőven szinte az összes létező mozgóátlag felett halad már több, mint 10 napja, ami továbbra is erős bika piaci hangulatot tükröz. Az emelkedés után a momemtum azonban halványodik, mely nyilván a karácsonyi kisebb forgalomnak is köszönhető. A további emelkedéshez több volumenre lenne szükség, ami lehet már csak jövőre érkezik meg.

bitcoin napi grafikon

Fontos szintek amiket érdemes figyelni:

  • 20000: lélektani határ
  • 21839: legutolsó lokális minimum
  • 22373: támasz
  • 24000: ellenállás
  • 24313: rekord árfolyam

Altcoin hírek

Az altcoin szezon egyelőre úgy tűnik el lett napolva, miután a bitcoin dominancia éppen 7 havi csúcsán tetőzött. Legutóbb májusban volt 68% körül a mutató, ami azt mutatja, hogy a teljes kriptopiaci kapitalizáció mekkora mértékben van bitcoinban tartva. A magas bitcoin dominancia egyben azt is mutatja, hogy nem csak a bitcoin árfolyama nő, hanem a több altcoin tulajdonképpen ki lett véreztetve az elmúlt időszakban.

A Ripple volt a múlt hét talán legnagyobb vesztese. A Hetekkel korábbi airdrop miatt jelentősen megnövekedett decemberben az XRP iránti kereslet. Amint azonban megtörtént a pillanatkép felvétel az XRP fiókokról meredek zuhanásba került az árfolyam. Ráadásul nem elég, hogy mindenki szabadulni akart az XRP-jétől, a héten már csak olaj volt a tűzre, hogy az amerikai értékpapír piaci felügyelet bejelentette vizsgálatot indít az XRP kibocsátója, a Ripple cég ellen tiltott értékpapír kibocsátás miatt. A cég a lehető legrosszabban kommunikálta le az ügyet és a Twitteren kifakadva ócsárolták a bitcoint és az ethereumot, úgy beállítva, mintha azok kínai bóvli tokenek lennének, kiemelve az XRP erényeit – ezzel szerettek volna szimpátiát nyerni az amerikai hatóságok szemében. Háááát… nem sikerült túl jól a kommunikáció, az árfolyam a november végi 0,7 dollárról most a héten 0,25 dollárig süllyedt, tehát egy hónap alatt elvesztette értékének 65%-át az általuk “betonbiztosnak” ítélt kriptopénz.

Volt azonban olyan altcoin, ami mesésen kiállta a bitcoin dominancia emelkedésének próbáját. A litecoin egy hét alatt több, mint 40%-ot emelkedett, amivel jelentősen maga mögött hagyta a többi népszerű kriptopénz teljesítményét. Miután idén kikerült már a top 10 kriptopénz közül is a forgalmat tekintve, úgy tűnik most sokan visszatalálhattak az LTC-hez. A piaci érték a valós értékhez képest még mindig alacsony, ami továbbra is alulárazottságot feltételez.

litecoin árfolyam

Már több, mint 1 milliárd dollár van lekötve ETH-ban, és a stakelés üteme az elmúlt héten tovább gyorsult. Már több, mint 125 ezer címen van több, mint 32 ETH és még ennél sokkal több is áll lekötetlenül. A stakelés az ETH árfolyam malmára hajtja a vizet, ugyanis mesterségesen állít elő kínálat hiányt a piacon.

És persze nem mehetünk el szó nélkül a Dogecoin mellett sem. A héten Elon Musk ismét a mémcoinról beszélt, jelentős árfolyam mozgást okozva ezzel a piacon.

Shitcoin Show

1INCH (1200%+) – ma kezdődött az 1INCH decentralizált váltó natív tokenjének listázása a Binance-en. BTC és USDT ellenében lehet kereskedni mától a platformon, amit az innovációs zónában listázott a Binance. A listázás nagyon jót tett az árfolyamnak, ami 0.2 dollárról 3 dollárig emelkedett hajnal óta. A 1INCH DEX különböző tőzsdékről veszi át a likviditást és megosztja az ügyleteket több DEX között egyszerre. Ez által optimalizálni és teljes mértékben személyre lehet szabni a kereskedést a DEFI tokenek között.

DNT (-25%) – A District0x protokoll tokenje azután esett nagyot az elmúlt napokban, miután december 23-án jelentős forgalom mellett kilőtt az árfolyam. Feltehetően sokan profitot realizáltak most.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük