Aggasztó, hogy centralizált pilléreken fut a DeFi-k ágazata

Egy elemző nemrég aggodalmait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a decentralizált pénzügyek ágazata (DeFi) valójában javarészt centralizált stabilcoinokon alapszik.

Augusztus elejéhez képest csaknem megduplázódott a decentralizált pénzügyekben zárolt vagyon összértéke. Az év elején még egymilliárdot sem értő ágazat mostanra 7,43 milliárd dollár lekötött értéket tárol, és nem igazán tűnik úgy, hogy ez a növekvő tendencia a közeljövőben megváltozna. Vagy mégis?

Egyesek már hetek óta kongatják a vészharangot, arra hivatkozva, hogy az ilyen ütemű gyarapodás egyszerűen fenntarthatatlan. Egy elemző nem régi Twitter-bejegyzésében mégis más oldalról közelíti meg a DeFi-k egyik potenciális sebezhetőségét.

Ironikus ugyanis, hogy a nevében decentralizáltnak kikiáltott Ethereum-DeFi-k zöme USDT és USDC stabilcoinok használatán alapszik.

Az álnevet használó Devopst199fan DeFi-elemző elmondta:

Ijesztő, mennyi DeFi fut USDT-n / USDC-n. Mindkét coin lehetővé teszi a címek feketelistára helyezését. Ha bármilyen okból olyan AMM-projektek [Automated Market Maker] kerülnek feketelistára, mint mondjuk a yearn.finance, az jelentős járulékos károkat okozna a teljes DeFi-ökoszisztémában.

Hogy jobban érthető legyen, ezekben az ökoszisztémákban több százmillió dollárnyi ilyen kriptopénzt tárolnak. Az a tény, hogy centralizált tokenek játszanak kulcsszerepet egy decentralizált környezetben, valóban jelentős aggodalomra adhat okot.

A láncot vizsgáló elemzők már most is számos olyan példára bukkantak, amelyek során a stabilcoinok illetékes kezelői kihasználták a feketelista-funkciót.

Egy ilyen lépésnek több oka is lehet. Szingapúrban például technikailag tiltották be az USDT használatát, a jelentések szerint a pénzmosás-elleni küzdelem részeként.

Andrew Kang, a Mechanism Capital alapítója szintén aggodalmait fejezte ki, és elmondta, hogy az ágazatnak inkább a decentralizált stabilcoin-alternatívák felé kellene elmozdulnia:

Többet kellene használnunk a minimális bizalmat igénylő stabilcoinokat a kereskedési párokban ($DAI, $sUSD). A centralizált stabilcoinok fokozott használata azon vállalatokat gazdagítja, amelyek a fiat pénzbetétekből dollárt csinálnak. A $DAI és $sUSD iránti növekvő kereslet az $MKR és $SNX számára jelent hasznot.

A szabályozók ebbe is beleütnék az orrukat a DeFi-be

Bár a DAI és sUSD decentralizáltságukból kifolyólag valóban megfelelőbb alternatívákat képviselnek, szabályozói oldalról továbbra is kockázatoknak vannak kitéve.

A Pénzügyi Akciócsoport (FATF) kormányközi szervezet korábban ebben az évben belengette, hogy aggályaik merültek fel a stabilcoinokkal, köztük a DAI-jal kapcsolatban is.

Az továbbra sem világos, hogy egy lehetséges megregulázás esetén hogyan érnék el a KYC- és AML-irányelvek betartatását.

Kiemelt kép: Garamfői viadukt. Forrás: Restricted Proceed.