Az amerikai tőzsdefelügyelet az ICO után a DeFi-nek is nekimehet

 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tegnap az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) és a Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottság (CFTC) bejelentette, hogy megbírságolták az Abra nevű, kaliforniai székhelyű kriptovállalatot. Az Abra lehetővé tette a felhasználók számára, hogy értékpapírok és devizák tokenizált verzióival kereskedjenek.

SEC: annyira hasonlít az értékpapírhoz, hogy annak minősül

Az SEC állítása szerint ugyan a részvények tokenizált változata valójában nem volt részvényekkel fedezve – a tokenek csak részvényeket képviseltek-, azok annyira hasonlóak voltak az értékpapírokhoz, hogy annak minősülnek. Ez azt jelentette, hogy az SEC szerint az Abra megsértette a törvényt azáltal, hogy amerikai ügyfeleknek ajánlotta fel őket anélkül, hogy intézkedéseket tett volna annak biztosítására, hogy az ügyfelek ‘megfelelő szerződő partnerek’ legyenek.

A CFTC megerősítette az SEC érvelését, mondván, hogy nem számít, hogy az Abra a filippínó leányvállalatán keresztül bonyolította le az ügyleteket, és az sem, hogy végül tartózkodásra intette amerikai ügyfeleit. Indoklásuk szerint a kaliforniai cég elsősorban amerikai ügyfelek által látogatott webhelyeken reklámozott, és azt sem ellenőrizte, hogy a vásárlói amerikaiak-e vagy sem.

Mindkét kormányzati szerv 150.000 dollár bírságot szabott ki, és a társaság beleegyezett abba, hogy abbahagyja a tokenizált értékpapírok értékesítését. Az Abra, mint az ilyen típusú egyezségeknél szokás, nem ismerte el és nem is tagadta a vádakat.

KapcsolódóA Telegram ellenáll a SEC nyomásának: az ICO-ról nem adnak infót

A felügyeleti szervek nekimehetnek a DeFi-nek

Jogi szakértők és a kripto ágazat bennfentesei szerint a felügyeleti szervek ezek után nekimehetnek a DeFi-nek (decentralizált pénzügynek), ami egy több milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát. Az iparágban tevékenykedő vállalatok olyan felügyelet nélküli pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak, mint az olcsó hitelek, tokenizált értékpapírok, vagy algoritmusok által irányított stabilcoinok. A szolgáltatások bárki számára elérhetőek, aki elég bátor ahhoz, hogy pénzt fektessen az okosszerződésekbe.

Az Abra az élő bizonyíték arra, hogy amint az ilyen iparágak kellő nagyságúra nőnek, nem maradhatnak láthatatlanok a szabályozók elől.

“Amint a piaci erők kiszorítják a DeFi-t a relatív homályból, a szabályozó szervezetek is felfigyelnek rá, és fellépnek a törvényt sértő társaságok ellen. Gyakorlatilag ez a munkaköri leírásuk” – árulta el Josh Garcia, a Ketsal, kripto szabályozásra szakosodott ügyvédi iroda partnere.

Ugyanez történt, amikor az ICO (initial coin offering) milliárdos iparággá nőtte ki magát: megszólaltak a vészharangok az SEC-nél, még ha nem is intézkedtek azonnal. Az elmúlt két és fél évben azonban több vállalatnak is vissza kellett térítenie több százmillió dollárt a befektetőinek, ami néhányuk esetében csődöt is jelentett.

Kapcsolódó: A DeFi éve lesz a 2020

Az Abra túlságosan centralizált volt

Stani Kulechov, az Aave DeFi protokollal foglalkozó cég alapító-ügyvezetője szerint azért az Abra volt az első a sorban, mert túlságosan centralizált volt: egy vállalat hozta létre, üzemeltetett és tervezte, irodákkal és fizetett alkalmazottakkal. A szabályozók nem tudnának egy decentralizált protokollokat büntetni- egy kódot ugyanis nem lehet bíróság elé vinni.

Az Aave pont emiatt törekszik protokolljának mielőbbi decentralizálására. “Meg kell növelnünk jogi erőforrásainkat, és biztosítanunk kell, hogy protokollunk kellően decentralizált legyen” – mondta Kulechov.

Hároméves türelmi időért lobbiznak

Kulechov abban is reménykedik, hogy az SEC elfogad egy Hester Peirce által felterjesztett javaslatot. A ‘Kripto Anyunak’ is becézett SEC biztos februárban azt javasolta, hogy a szervezet adjon a DeFi cégeknek és más kripto startupoknak hároméves türelmi időt szolgáltatásaik decentralizálásához. Egyelőre azonban még nem történt konkrét előrelépés az ügyben, tehát a decentralizált vállalatok továbbra is jogi kockázatoknak vannak kitéve.

A szabályozók által okozott jogi aggodalmak ellenére Kulechov nem fél a vizsgálódásuktól. “Az SEC és a CFTC érdeke elsősorban az, hogy eltávolítsák a nyilvánvalóan csalásokkal vagy rosszindulatú piaci műveletekkel foglalkozókat” – mondta. Mindez nem rossz egy olyan piac számára, ami intézményi befektetők szeretne bevonzani.


 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.