A Saudi Aramco blockchain olajkereskedelmi platformba fektet

Szaúd-Arábia állami olajtársasága, a Saudi Aramco bevásárolta magát a Vakt olajkereskedelmi társaságba.

A Saudi Aramco Energy Ventures ága 5 millió dollárért vásárolt új részvényeket – áll a Vakt közleményében. A friss tőkét a platform fejlesztésére és ázsiai expanzióra fogják használni.

A beruházásokon túl az olajtársaság kereskedelmi leányvállalata, az Aramco Trading integrálni fogja a Vakt platformját. Annyit jelent, hogy az Aramco Trading kereskedési volumenét integrálni fogja a blockchain-alapú platformra. A platform jelenleg az északi-tengeri Brent, Forties, az Oseberg, az Ekofisk és a Troll kőolaj piacokon aktív, amiken komoly piaci részesedéssel rendelkezik.

Az olajkereskedelem korszerűsítése a cél

A Vakt platform a fizikai energiaügyletek utáni feldolgozásra összpontosít. A papír alapú folyamatok és a kézi könyvelési gyakorlatok kiiktatásával biztosít digitális és átlátható folyamatotokat a kereskedelem indításától az elszámolásig. Hans Middelthon, a SAEV Europe ügyvezető igazgatója elmondta: “A Vakt bebizonyította, hogy platformjával képes digitalizálni ezt a jelenlegi nagyon is kézi procedúrát.”

A blockchain segítségével biztosítani tudnak “egyetlen igazságforrást” mind a vevők, mind az eladók számára, amelyet egy megváltoztathatatlan és elosztott főkönyvben tárolnak.

A Vakt 2018. decemberben indította kereskedési platformját az északi-tengeri Brent piacokon. A társaságot 2017-ben olajipari vállalatok konzorciuma alapította, köztük volt a Shell és a BP.

Azóta a platform nagyot nőtt, kliensei közt van a Chevron Texaco, a Total és az India Reliance Industries is.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb olajtársasága, korábban kockázatitőke leányvállalatán keresztül fektetett blokklánc technológiát használó cégekbe.

Érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.