Agresszívabb fejlesztésbe kezdhet az Ethereum

Egy belső dokumentum szerint egy Ethereum frissítés révén rövid távon növelhető lehet a technológiai kapacitása.

A prágai Devcon4 konferencia privát találkozóin volt szó először egy 2019. júniusban várható frissítésről, amit “ethereum 1x” névre kereszteltek.

A belső dokumentumot az ethereum virtuális gép mérnöke, Greg Colvin rakta fel pénteken a Githubra.

Az Ethereum fejlesztők többsége most hallott először az esetleges fejlesztésről, és lévén még csak ötlet fázisban van, az angol nyelvű médiumokon nem is kommentálták részletében.

Az egyik ilyen privát találkozón ott volt Vitalik Buterin és Joseph Lubin alapítók, az ethereum startup Consensys Systems és ismertebb közösségszervezők, fejlesztők, mint Lane Rettig, Szilágyi Péter és Hudson Jameson.

A belső dokumentum azt sugallja, a fejlesztőkön egyre nagyobb a nyomás hogy felgyorsítsák a fejlesztéseket és a vártnál korábban rendszerszintű frissítéseket eszközöljenek (hard fork).

A frissítések sorozata megszabadulna az ethereum virtuális gépétől (EVM), ami jelenleg az okos szerződés kódok feldolgozásáért felel. Bevezetne egy bérleti díjat, ami egyfajta tárolási díj lenne az okos szerződésekért cserébe, és azt várják a fejlesztők tőle, hogy megakadályozza az ethereum blokklánc (jelenleg kb. 1 TB teljes archivált módban) vad növekedését.

A frissítés még korai fázisában leledzik, a fejlesztők már beszéltek az eWASM bevezetéséről, ami az EVM-t váltaná le, és segítségével gyorsabb ethereum blokklánc számítás lesz megvalósítható.

A bérleti díj bevezetését és a blokklánc példátlan növekedésének lassítását már a szélesebb közösség is tárgyalja, de Vitalik Buterin szerint a fokozatos kis fejlesztések helyett az egészet új alapokra kell helyezni.

A meetingeken a fejlesztők felvetették a privát fejlesztések fontosságát, mivel szerintük így gyorsabban tudnának a változtatásokon dolgozni, de Buterin ezzel szemben a transzparencia szentélyét hangsúlyozta és szerinte nincs szükség intézményesített privát hívásokra és teljes mértékben ellenzi a privát fórumok bevezetését.

A most nyilvánosságra került privát megbeszéléseket nem vette jó néven a közösség és Afri Schoedon német fejlesztő szerint:

“Ha privát munkacsoportokat akartok, az oké, de átláthatóbbnak kellene lennetek és talán először egy nyilvános bejelentést kellett volna kiadni.”

A privát meetingeken elhangzottak hatására már 3 munkacsoport meg is alakult, az egyik az EVM változtatásokra fókuszál, a másik az okos szerződések költségét tárgyalja, a harmadik pedig az ilyen változtatások hatását modellezi és szimulálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük