Akár évekbe is telhet, hogy a BTC újra rekordokat döntsön

Egyre több elemző arra figyelmeztet, hogy egyre távolabb került a BTC idén korábban látott rekord árfolyama. Egyszerűen túl sok bálna ad el jelenleg ahhoz, hogy tovább folytatódhasson az érme lassan egy éve tartó menetelése, míg mások már egyenesen a 2017-es bitcoin összeomlás előjeleivel vonnak párhuzamot.

Ki Young Fu, a CryptoQuant blokklánc és kriptovaluta elemző cég vezérigazgatója szerint rendkívül kiszámíthatatlan a bitcoin jövője, ami a következő hónapokat vagy akár éveket illeti. A cég által készített Whale Capitulation Index (kb. törölközőt bedobó bálna index), amely azt mutatja meg, hogy milyen mértékben szabadulnak érméiktől az óriásbefektetők egy adott pillanatban, az utóbbi hetekben 2019 július óta az első igazán jelentős nagybefektetői visszahúzódást regisztrálta.

Amikor az index a fent említett időpontban, szinte pontosan 2 évvel ezelőtt hasonló eseményeket rögzített a BTC árfolyama 13,900 dollár volt (tehát eleve kevesebb mint az akkori 2018-as rekord, mint ahogy a mostani 32 ezer dollár is kevesebb mint a 64,500 dolláros rekord), amit hatalmas esés után, csupán közel 1,5 évvel később, 2020 októberében tudott újra elérni.

 

A Whale Capitulation Index alakulása az utóbbi 2 évben

Ki Young ezzel párhuzamot vonva úgy véli, hogy az idén látott 64,500 dolláros árfolyam az elkövetkező évek csúcspontját jelentheti. Szavait szó szerint idézve: „Utálom ezt mondani, de úgy tűnik, hogy megerősítésre került a BTC medve piac. Túl sok nagybefektető szabadul az érméitől.”

Nem kell túlaggódni azért

Ki mindenesetre azt is kiemelte, hogy a távolódó BTC rekord ellenére szerinte nem éri meg shortban gondolkodni. „Hogy tiszta legyen a mondanivalóm, nem gondolom, hogy túl sokáig tartana majd a kedvezőtlen piaci helyzet. Még az is lehet, hogy csak pár hétről vagy alig több mint egy hónapról beszélünk, mielőtt normalizálódna a helyzet, mivel a hosszútávú BTC kereslet-kínálati számok alapvetően szépek”.

Itt értelemszerűen, ahogy azt Ki korábban is kiemelte a helyzet normalizálódása, nem a BTC árfolyamának újabb emelkedését fogja jelenteni, hanem az árfolyam hónapokra, de akár évekre való stabilizálódását, jelentősen az idei rekord alatt, feltehetően a jelenlegi 30-40 ezer dollár körüli tartományban, vagy rossz esetben ennél valamivel lejjebb.

A Cointelegraph elemzése szerint mindenesetre, nem csak természetes piaci folyamatok játszanak szerepet abban, hogy a bitcoin körül mostanra kissé elfogyott a levegő. A Kínában rohamosan terjedő szigorú kriptovaluta szankciók miatt őrült tempóban változnak a BTC bányászat központjai, ami jelentősen felkavarja a piacot, a kínai befektetők szankciókkal szembeni félelem által kiprodukált masszív kripto eladási hullámairól nem is beszélve.

Ezen kívül más elemzők a BTC további esésének lehetőségét is vitatják, kiemelve, az erősen észrevehető 30 ezer dollár körül kialakulni látszó támpontot. A közeljövőben visszatérő bikapiacot azonban szinte senki nem vízionál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük