Az aktív bitcoin tárcacímek állapota

Az aktív bitcoin tárcacímek száma jelenti talán a hálózat egészségének egyik legfontosabb indikátorát. A magas tranzakciós díjak, árfolyam-volatilitás és a közösségi média említések befolyásolják leginkább.

Az aktív tárcacímek a BTC hálózatán egyszerűen a bitcoint fogadó és küldő tárcákat jelenti az elmúlt 24 órában. Egy entitás, személy rendelkezhet több tárcacímmel is, sőt, javasolt minden BTC fogadáskor újat megadni.

2020-ban már a bitcoin tárcák többsége determinisztikus és egyszerre több tárcacímet támogatnak. Szintúgy, a legtöbb Bitcoin hálózattal interakcióba lépő szolgáltató honlapja, appja, szoftvere új címet generál minden egyes fogadásra.

Egy kevésbé ismert hátráltató probléma a bitcoin cím elnevezése. A kritikusok szerint a megnevezés nem pontos és érdemesebb lenne ‘bitcoin számlát’ vagy ‘bitcoin fiókot’ használni, mert az akkurátusabban írja le a címek szerepét a fizetési architektúrában és könnyebben asszociálják a nocoinerek is meglévő mainstream banki megoldásokkal. De mivel angol nyelvű közösségben a bitcoin cím, bitcoin tárcacím terjedt el inkább, ezért mi is Magyarországon ezen elnevezéseket használjuk néha szinonimaként a bitcoin számla, bitcoin pénztárca cím elnevezések mellett.

Aktív bitcoin tárcacímek száma és az árfolyam összehasonlítása

CHART: aktív egyedi címek száma satírozva és a bitcoin árfolyam alakulása pirossal. Kapcsolódó: Hogyan tároljuk a bitcoint

A fenti összehasonlításon látható, hogy a chart nagy részén tandemben ugyanabba az irányba mozog a BTC árfolyama és az aktív címek száma.

  • A bitcoin aktív tárcacímek számában emelkedés áll be, ha például magasak a tranzakciós díjak és mikor a userek az Unspent Transaction Outputjait (elköltetlen tranzakciós outputok – UTXO-k) több címen parkoltatják, sok esetben olyanokon, ahol a BTC-k transzferja már többe kerül, mint amennyi a címükön maradt. Csökken, amikor olcsók az utalási díjak és a felhasználók inkább egy címen tárolják BTC vagyonaikat.
  • Mikor a piacok aljat fognak kevesebb az aktív bitcoin tárcacím mert kevesebb transzfer kerül végrehajtásra.

A charton jól megfigyelhető, ahogy a március 12-kei bitcoin kracht követően ~3 nappal rá esni kezdett az aktív bitcoin tárcacímek száma és március 29-kére 700k számra esett, mikor a BTC/USD árfolyam ~3 nappal korábban már elkezdett újra életjelet mutatni.

Következtetés

Az összehasonlítást figyelve megállapítható, hogy az aktív bitcoin tárcacímek és a BTC árfolyammozgása az esetek nagy részén korrelál egymással. Magyarán röviden, árfolyam elemzéskor érdemes néha rápillantani a tárcacímek alakulására.

Felhasznált oldal és chart: https://coinmetrics.io/charts/#assets=btc_roll=14_right=AdrActCnt_zoom=1582848000000,1590624000000