Zöldül a Balkán: Albánia kriptobarát szabályozást tervez

Az albán kormány jelzésértékű közleményt adott ki amiben célul tűzték ki az ország pénzügyi szabályozásának kriptobaráttá tételét.

Cél a szabályozási keretrendszer kialakítása

A helyi híroldal, a Tirana Times október 22-én közölt egy cikket, amelyben többek között arról ír, hogy a kormány egy szabályozási keretrendszer felállításának lehetőségét vizsgálja.

A lépés Albániát az egyik legprogresszívabb országgá tehetné Európában, hasonlóan Máltához, melynek miniszterelnöke gyümölcsöző jövőt lát a blokklánc technológiában és a kriptopénzekben. Az ország hosszú távú stratégiáját a Blokklánc-sziget programban fektették le.

Edi Rama, Albánia miniszterelnöke úgy jellemezte a kriptopénzeket és a blokklánc technológiát át mint ‘sokkoló újdonság’ és valószínűleg hozzájárulhatott a 180 fokos fordulathoz.

“A lehetőség hogy innovatívak legyünk és egy olyan központot hozzunk létre amelyre gravitálnak az innovatív pénzügyi piacok, az minden ország számára elérhető, függetlenül a fejlettségi szintjétől,” idézte a Times a miniszterelnököt

A miniszterelnök hozzátette, a szabályozási keretrendszer újragondolása a kormány azon célját szolgálja, hogy új piacokat és új lehetőségeket hozzanak az országba, olyanokat, melyek jól fizető állásokat és képzett munkaerőt igényelnek.

Aki lemarad, kimarad

Habár a közlemény nem szolgál túl sok konkrétummal arról, hogy pontosan mit is jelent majd a kriptobarát szabályozási keretrendszer, de a bejelentés bizakodással töltheti el a kriptogazdasági szereplőket.

Albánia relatíve olcsó elektromos árammal rendelkezik amit szinte 100%-ban vízenergiából nyer. Források szerint Albánia vízenergia potenciáljának mindössze a 30-35 százaléka került kiaknázásra és a növekvő hazai energiaigény miatt várhatóan további fejlesztések várhatóak.

Friss adatok alapján Albániában a kisfogyasztók 25 forintot fizetnek kilowatt óránként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük