Áll a bál a SEC bejelentése óta, a kriptotér aggódik

A Binance elleni legutóbbi perrel az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete már legalább 61 kriptovalutát minősített értékpapírnak, ami 100 milliárd dollár értékű tokent érint a piacon.

Mint arról mi is írtunk, tegnap az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) pert indított a Binance kriptotőzsdével szemben, engedély nélküli értékpapír-kereskedelem és működés miatt. A Binance elleni per nyomán a SEC újabb 10 kriptovalutát nevezett értékpapírnak, amelyekkel már 61-re bővült az amerikai hatóság “áldozatainak” a száma. A bűvös listára most felkerült kriptopénzek a következők: BNB, BUSD, SOL, ADA, MATIC, SAND, MANA, ATOM, AXS, COTI.

A SEC, amikor a Terraform Labs céget csalással vádolta meg, összesen 16 kriptoeszközt jelölt meg értékpapírként, köztük a Terra Luna Classic (LUNC), a Terra Classic USD (USTC), a Mirror Protocol (MIR) és becslések szerint 13 Mirrored Assets (mAssets), amelyek célja olyan részvények árának követése volt, mint az Apple és a Tesla.

A SEC által indított Binance elleni per azt jelenti, hogy jelenleg több mint 100 milliárd dollár értékű piacot kíván szabályozni a hatóság, ami az 1,09 billió dolláros teljes kriptopiaci kapitalizáció mintegy 10%-át jelenti.

Gary Gensler, a SEC elnöke azonban azt állította, hogy “a bitcoinon kívül minden más” olyan értékpapír, amely az ügynökség hatáskörébe tartozik. A CoinMarketCap oldala mintegy 25 500 létező kriptovalutát sorol fel, tehát a SEC ezek felett akar uralmat.

A Binance reagált a SEC lépésére

A Binance nemsokkal a SEC közleménye után azt írta: “Csalódottak vagyunk, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet úgy döntött, hogy panaszt nyújt be a Binance ellen, amelyben többek között állítólagos sürgősségi segítséget kér. A kezdetektől fogva aktívan együttműködtünk a SEC vizsgálataiban, és keményen dolgoztunk azon, hogy válaszoljunk a kérdéseikre és foglalkozzunk az aggályaikkal. Legutóbb kiterjedt, jóhiszemű megbeszéléseket folytattunk a vizsgálatok lezárását célzó tárgyalásos megegyezés érdekében. Erőfeszítéseink ellenére azonban a SEC a mai panaszával felhagyott ezzel a folyamattal, és ehelyett az egyoldalú fellépést és a pereskedést választotta. Ez a döntés elkeserít bennünket.”

A kriptotőzsde úgy véli, hogy a SEC intézkedési aláássák az USA szerepét a pénzügyi innovációban, mivel együttműködésen alapuló szabályozási rendszer helyett, egyszerűen pert akaszt a kriptotérben munkálkodók nyakába.

Nem a Binance az egyetlen, amely panaszkodik a SEC együttműködésre képtelen, fenyegető hozzáállására. Alig néhány hete írtuk, hogy a Coinbase is zsákutcába futott. A Coinbase kriptotőzsde blogján csalódottan arról írt, hogy a SEC a Coinbase Earn, a Coinbase Prime és a Coinbase Wallet szolgáltatásokkal kapcsolatban indított vizsgálatot. A váltó teljesen kiábrándult az állami szervekből, hiszen ők csak segítséget szerettek volna kérni a SEC-től egy tisztességes és ésszerű digitális eszközszabályozással összefüggésben, ehelyett jogi fenyegetést kaptak. Az amerikai tőzsde azt írta, hogy több mint 30 alkalommal találkoztak a SEC embereivel, de nem jutottak dűlőre, az utolsó megbeszélést ráadásul a hatóság le is mondta.

A kriptotér kiakadt

A Twitteren a felhasználók teljesen kiakadtak a hír hallatán. Többen a Binance elleni perrel kapcsolatban azt írták, hogy ez nem csak Binance ellen, hanem az egész kriptoszektor ellen szól.

A SEC Twitter-közleményét elárasztották a felháborodott felhasználók kommentjei. Volt, aki azt írta, hogy a SEC-kel szemben kellene eljárást indítani hozzá nem értés és bennfentes kereskedelem miatt. Mások azt nehezményezték, hogy a becsődölt és csaláson alapuló FTX-szel szemben a SEC sosem lépett fel, de a Coinbase-t, Ripple-t és Krakent már sikeresen meghúzgálták.

Többen támogatásukról biztosították a Binance-t és CZ-t, azt írva: “Sok szerencsét, az egész kriptoközösség mögötted és a Binance mögött áll.”