Az altok elérték a maximális megtérülés állapotát, állítja az elemző

  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A 2018-as medvepiac után 2019-re kezdenek magukra találni az alternatív digitális pénzek. A Bitcoin ára ennek ellenére továbbra is gyorsabb ütemben emelkedik, mint a legtöbb altcoiné így késleltetve az “altszezon” beindulását.

Az altszezon kifejezést nem kell túlzottan magyarázni. Aki végigélte 2017 év végi bikapiacot, az előtt ismert. Akik nem, azok számára annyit érdemes megjegyezni róla, hogy az altcoinok egy ilyen periódus során messze túltejesítik a Bitcoint, a mindmáig vezető értékű digitális pénzt.

Sokakban felmerült a kérdés az évek során, hogy vajon mikor jön el az újabb altszezon, ha egyáltalán eljön valaha. Ha a 2015-ös ármozgásokat vesszük alapul, akkor elméletben az év végén bekövetkezhet.

Pontosan ezt állítja a kriptovaluta kereskedő @888velvet is, aki felvázolta a bitcoin és az altcoinok együttes piaci értéke közötti viszonyt a BTC 2015. ralija alapján. A chart alapján arra jutott, hogy az altcoinok elérték a maximális megtérülés állapotát, azaz, ennél alább nem mennek.

Az összehasonlítás alapján, már ha megállja a helyét az előrejelzés, akkor a jelenlegi ármozgások nagyon közel állnak vagy már el is érték ezt a maximális megtérülési állapotot. Ha a minta megállja a helyét, akkor a következő időszakban felgyorsul az altok árfolyam emelkedése messze maga mögött hagyva a bitcoinét.

Mi történt 2015-ben?

Az altcoinok együttes piaci értéke akkor érte el a legalacsonyabb értékét, hogy a BTC 2015. november 2-án elérte az 504 USD-os csúcsot.

Ezt a pontot követően, amelyet a tweetben a “A maximális pénzügyi lehetőség pontjaként” jelöl (kékkel), az altcoin piaci kapitalizáció 1350%-ot nőtt ugyanazon év augusztusáig.

Ez jóval meghaladta a bitcoin növekedési ütemét, amely csak 104% volt.

Altcoin versus Bitcoin piaci kapitalizáció növekedési üteme 2015-ben | TradingView

Mi várható 2019-ben?

Pillanatnyilag az altcoinok együttes piaci értéke a lefelé mutató mozgás végét jelöli, amit szeptember 24-én ért el.

A bitcoin ármozgása ezzel szemben nem követte az altokét és jóval felülteljesített az altokkal szemben.

Később, az október 25-i emelkedés során a bitcoin és az altcoin kapitalizáció ugyanabba az irányba indult, jelezve a potenciális konvergenciát, ahol a BTC áremelkedése az altoknál is emelkedést váltott ki.

Ha a korábbi 2015-ös idősávot vesszük alapul, akkor a BTC-nek meg kell ütnie az ATH-át (all time high) az altokkal megegyezően, mielőtt az altok növekedési üteme meghaladná a BTC-jét.

A cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak, pusztán egy korábbi forgatókönyv kivetítése 2019 végére. A hasonlóság a chartok alapján nagy, de sok fundamentális tényezőt figyelmen kívül hagy. Például az egyik, hogy 2015-ben mindössze 22 altcoin létezett és a teljes piaci kapitalizáció 4-5 milliárd dollárt tett ki szemben a jelenlegi több ezer, sokszor egymással versenyző altcoinnal, és a 250 milliárd dolláros együttes kriptopiaci értékről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.