Amerikai krimibe illő a Wirecard története

Az ambíciózus német fintech vállalat még júniusban lebukott amikor kiderült, hogy közel 1,9 milliárd eurós hiánya van. A kriptokártya kibocsátó vállalatra ezek után rászálltak a hatóságok és egyre több piszkos ügy derült ki a társaságról. Átláthatatlan politikai kapcsolatok és a szervezett bűnözés szaga lengte át az egész céget. A vállalat top menedzsereit letartóztatták, az osztrák származású vezérigazgatója ellen elfogató parancsot adtak ki. Jan Marsalek megszökött és egyes hírforrások szerint az oroszok bújtatták el. A szövevényes történethez viszont már más sem hiányzott, mint egy hulla. Így lett a népszerű Wirecard-ból az 2020-as év nemzetközi krimije.

A halott Christian B. a pénzügyi vállalat egykori ázsiai vezetője volt. Egyes feltételezések szerint ő segíthetett Marsalek szökésében, de a férfi néhány napja eddig tisztázatlan körülmények között Manilában meghalt. A német sajtó szerint Christian B. a bujkáló vezérigazgató jobbkezének számított, így kulcsfigura volt a Wirecard sztoriban is. A férfi 44 éves volt, nem szenvedett egészségügyi problémáktól, bár a családja azt nyilatkozta, hogy néhány napja elájult, így kórházba vitték. A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írta, hogy a már egy ideje nem dolgozott a cégnél, mert feleségével saját pénzügyi céget alapított, amely egyébként azonnal a Wirecard üzleti partnerévé vált. Az újonnan alapított vállalkozást a Fülöp-szigeteken jegyezték be, PayEasySolutions néven. A Financial Times arra mutatott rá, hogy a Wirecard nyereségének egy jó része Ázsiából származott, így nem lehet véletlen, hogy pont itt hozták létre egy új, pénzügyi vállalatot. A fülöp-szigeteki hatóságok szerint Christian B. pénzmosási ügybe keveredett, ezért eljárást indítottak nemrég ellene. Az ázsiai rendőrség szerint Christian B. Jan Marsalek-nek óriási összeget adott korábban a menekülésre.

Az európai hatóságok úgy vélik, hogy Marsalek jó kapcsolatban volt az orosz hírszerzéssel, így nagy a valószínűsége annak, hogy Oroszországba menekült a vállalkozó.

További cikkek a Wirecard-ról:

Bekeményít a német börze a Wirecard-botrány miatt

Felfüggesztették a Wirecard leányvállalatának működését

A kripto bankkártya kibocsátónál 1,9 milliárd eurós hiány van

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük