Amerikai pénzügyminiszter: A stabilcoinok árfolyamzuhanása nem veszélyezteti a pénzügyi stabilitást

Az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Janet Yellen szerint a TerraUSD (UST) és a Tether (USDT) árfolyamcsökkenése nem jelent veszélyt az ország pénzügyi stabilitására.

Csütörtökön az USA Pénzügyi Stabilitási Tanácsának éves beszémolója hangzott el a kongresszus előtt. Ennek során Yellen cáfolta, hogy az utóbbi időben végbement stabilcoinválság valódi fenyegetést jelentene a pénzügyi stabilitásra. Továbbá a pénzügyminiszter elmondta, hogy a tanács jelenleg a kriptovalutákkal kapcsoaltos potenciális pénzügyi kockázatokat elemez.

„Ezek az eszközök nagyon gyorsan növekednek, és ugyanolyan kockázatot hordoznak, mint amilyeneket évszázadok óta ismerünk már a bankpánikokkal kapcsolatban.” – hangzott el Yellentől.

Másrészt a miniszter hozzátette, hogy egy CBDC az Egyesült Államokban pozitív hatással lehetne a pénzügyi közvetítés szerkezetére, és ez  kevesebb kockázattal is járna, mint a stabilcoinok. Emellett Yellen egy javaslattal is előállt a torvényhozók felé. A kockázatok kézbentartása érdekében ki kellene dolgozniuk egy következetes szövetségi keretrendszert a stabilcoinokra vonatkozóan.

Egészen hétfőig az UST  1 dolláros árfolyamrögzítéssel rendelkezett, amikor egy tömeges eladás szélsőséges volatilitást váltott ki a Luna és más kriptovaluták árfolyamában. A stabilcoin a cikk írásakor 0,17 dollárért cserél gazdát. Ezzel szemben az USDT nem omlott össze, de ez is 0,95 dollárra zuhant, most azonban már visszatért a rögzített árfolyamához.