Amerikai ex képviselő: Versenyezzen csak a bitcoin a dollárral!

Ron Paul, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának nyugdíjba vonult tagja egy a Kitco newsnek adott interjúban arról beszélt, hogy a bitcoin is ugyanolyan fizetőeszköz, mint a hagyományos valuták, és engedni kellene, hogy szabadon versenyezhessen a dollárral. Paul úgy vélekedett, hogy az embereknek joguk van az általuk preferált fizetőeszköz megválasztásának szabadságához, bár elismerte, hogy ő sem lát reális esélyt arra, hogy ez a közeljövőben megtörténjen. Paul szerint egyértelmű, hogy a távoli jövőbe tekintve, az amerikai kormány is valós veszélynek látja a dollár, mint fizetőeszköz kiszorulását a kriptovaluták miatt. Véleménye szerint, bár a dollár soha nem fog teljesen kiszorulni, évtizedes távlatokban valóban minden bizonnyal veszíteni fog az értékéből és az elterjedtségéből a digitális érmék javára.

A korábbi képviselő arról is beszélt, hogy teljesen biztos benne, hogy a mindenkori amerikai kormányzat igyekszik majd megállítani vagy legalább lassítani a folyamatot, akár a kripto világot korlátozó intézkedésekkel, akár egyéb gazdasági lépésekkel, azért, hogy megőrizze az amerikai dollár szerepét, mint a világ vezető fizetőeszköze. Paul szavaival nagyon sokan egyetértenek. Az Amerikai Egyesült Államoknak súlyos politikai és pénzügyi / gazdasági csapás lenne a dollár státuszának meggyengülése, így nem feltételezhető, hogy önként és dalolva terveznének beleszaladni ebbe a pofonba.

A CBDC talán még átmenne a rostán

A bitcoin és a dollár harcára a megoldást, akár a Federal Reserve CBDC (központi bank által kibocsátott digitális valuta) projektje is jelenthetné, azonban ez nagyon nagyon lassacskán halad csak előre, részben belülről jövő szkepticizmus miatt is. A központi bankok által kibocsátott digitális valuták, bár egyértelműen sokban különböznek a kriptovalutáktól, a blokklánc alapú fizetőeszközök számos előnyét ugyanúgy kínálják, a központi ellenőrzés valamivel gyengébb szintjének megőrzésével. Ebből kifolyólag vélhetően az amerikai kormányzat is könnyebben emésztené meg inkább a CBDC-k, vagy akár talán a stabilcoinok széleskörű elterjedését, mint a free-floating (szabályozatlan értékű) decentralizált kriptovalutákét, mint amilyen például a bitcoin és az ETH.

Persze ez sem egy biztos tényállás. Kína ez alkalommal megelőzte a pénzügyi innovációban jellemzően világelső Egyesült Államokat, így a saját CBDC projektjével, a digitális jüannal már fényévekre járnak bármelyik másik nagyhatalom előtt. Hszi Csin-ping azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a kommunista ország vezető szerepet kíván betölteni az egész világon jelenleg kibontakozó, digitális fintech / CBDC / kriptovaluta forradalom levezénylésében, amit az amerikaiak biztosan nem szeretnének.

Ebből következően még egy olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy amennyiben Kína CBDC projektje túl elterjedté válna, úgy, hogy közben az amerikaiak lemaradása túl nagy nőne, úgy az amerikai kormányzat egyszerűen betiltaná a CBDC technológiát is, különböző okokra hivatkozva. Vagy minimum politikai nyomást gyakorolna azon államokra, amelyeknek bármi közük van az esetlegesen Kína vezette CBDC forradalomhoz, mint ahogy hasonlót figyelhetünk meg különböző kérdéses okokra hivatkozva a például a Huawei esetében is.

Hogy melyik a jobb, ha lesz CBDC világforradalom de a Kínai Kommunista Párt vezetésével, vagy ha inkább elmarad, az persze jó kérdés.

 

A teljes interjú angol nyelven ide kattintva megtekinthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük