Az 1 billió dolláros lufi, amiről senki nem beszél

A Nobel-díjas Robert Shiller szerint “buborékok” bizony mindenhol vannak, a részvényektől kezdve a kötvényeken át a lakáspiacig. De most még valamit hozzá adhatunk a listához. Nem mást, mint a hitelkártyákat.

Az amerikai hitelkártya adósság jelenleg 1 billió dollár, ami nominálértéken magasabb, mint a 2008-as válság idején. Ami pedig a kamatlábakat illeti, minden idők csúcsát döntögeti mialatt a nemtörlesztők aránya is magasabb. Azt elmondhatjuk, hogy még nincs válság, de a buborék már óriási és csak az a kérdés, hogy mikor fog kipukkadni.

Háztartások növekvő adóssága

Az amerikai háztartások hitelkártya adóssága a közelmúltban elérte az 1 billió dollárt. Ez a leggyorsabb ütemben növekedő adósságfajta, amely túlszárnyalja a gépkocsi és a diákhitelt is. A New York Federal Reserve véleménye szerint visszatérünk a 2008-as állapothoz.

amerikai hitelkártya hitel

A hitelkártya egyenlegek 2008 óta most először érték el a nominális csúcsot”, írta a New York Federal Reserve.

A hitelkártyával rendelkezők több, mint felének van visszafizetendő hitele is. Az átlagos amerikai hitelkártya adósság most 4900 dollár körül van. A hitelkártya kamatlábak elérték minden idő csúcsát. Ez azt jelenti, hogy egy 130 dolláros havi törlesztő részlettel és a folyamatosan növekvő kamatokkal számolva, nagyjából 8700 dollárt kell az állampolgárnak visszafizetnie. A felvett hitelek kifizetése ezért egyre nehezebb. A kamatlábak az év elején már elérték a 17,14%-ot, miközben a Fed rekordalacsony közeli 1.75%-on áll.

Emellett pedig nyugtalanító az is, hogy a Federal Reserve idén már háromszor csökkentette a szövetségi alapok kamatlábát. Tehát a bankok nem biztosítanak alacsonyabb kamatokat az ügyfeleiknek.

Nő a késedelmes törlesztés

A rekordmagasságú kamatlábak mellett egyre több ember nem tudja visszafizetni az adósságát. A növekvő arányt annak tulajdonítják, hogy rengeteg az adósságot vállaló fiatal.

“Egyre gyakoribb a késedelmes fizetés, ami egybeesik azzal is, hogy nőtt a hitelkártya piacra belépő fiatalabb hitelfelvevők száma”, mondta Andrew Haughwout, a New York-i Federal Reserve alelnöke.

Igaz, hogy a késedelmes fizetés még csak meg sem is közelíti a 2008-as szintet, de az kifejezetten aggasztó, amely az USA 5000 legkisebb bankjánál zajlik. Ezeknél a pénzintézeteknél a késedelmes fizetések aránya rekordszintet ütött meg. A helyzet rosszabb, mint 2008-ban volt.

A nagy bankok óvatosak

A késedelmes fizetések miatt a legnagyobb bankok arra kényszerülnek, hogy több pénzt rakjanak félre a károk fedezésére. A bankok növelik a tőkemennyiséget, amelyet elkülönítettek a megnövekedett fogyasztási hitelek fedezésére, mivel a hitelkártya és a gépkocsi kölcsönök késedelmes visszafizetése egyre nagyobb probléma.

A JP Morgan 1,3 milliárd dollárt különített el, míg az American Express 8%-kal növelte meg a sürgősségi alapját.

Még válság ugyan nincs, de az előszelei érződnek. Ha a következő 18 hónapban, egy újabb recesszió bontakozik ki, amit már sokan megjósoltak, akkor ezek a késések még inkább megszaporodnak. A bankok arra kényszerülnek, hogy jelentősen csökkentsék a hitelkamatlábakat vagy több veszteséget nyeljenek le, ami viszont dominóhatást válthat ki az egész pénzügyi ágazatban.

Michael Burry fedezeti alapkezelő, akinek tevékenységét a ‘Nagy dobás’ című filmben is megörökítették azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy “mint a legtöbb buborék esetében, minél hosszabb ideig tart, annál nagyobb lesz az összeomlás.”