Apple Card: Hitelkártyával jön az Apple, hogyan befolyásolja a kriptókat?

Az Apple bejelentette, hogy a Goldman Sachs-al partnerségben be kíván lépni a hitelkártya piacokra. A lépés összhangban van a nagy techvállalatok azon erőfeszítéseivel, hogy saját fizetőeszközeiket (Facebook) és utalási rendszereiket integrálva platformjaikra hasítsanak ki egy darabot az eddig banki monopóliumnak vélt pénzpiacokból. Vajon hogyan befolyásolja a kriptók megítélését az Apple nyitása a pénzpiacok felé?

Az Apple bejelentés a tavaszi showjukon történt, amelyeken általában a legújabb iPhone modelljeiket mutatják be a nagyvilágnak. Azonban az idei hakni kevésbé rendhagyóra sikeredett pontosan Apple hitelkártya prezentálásának köszönhetően.

Az Apple Card, az Apple Pay utalási platformjával kombinálva lesz elérhető. Az Apple Pay köztudottan csak az iPhone, iPad, iMac natív hardver modellekre érhető el és az Apple Pay hozzáadásával kártyás fizetések lebonyolítására lesznek képesek a felhasználók anélkül, hogy fizikai dombornyomott kártyára lenne szükségünk.

Az Apple Card a célra partnerségre lépett a Goldman Sachs bankkal és a Mastercard kártyaszolgáltatóval, és várhatóan már idén nyáron elérhető lesz az Apple közösség számára. Állítások szerint több fontos előnye is lesz: kártyás kedvezmények vásárláskor, nem lesznek se éves, se nemzetközi díjak, részletes tranzakciós és egyenlegkimutatás.

Egy másik fontos tulajdonsága, hogy fokozott védelmet nyújt a privát ügyféladatoknak. A bemutató során elmondták, az Apple Pay ügyfelek érzékeny tranzakciós információit nem fogják központi szervereken tárolni, se a költési szokásaikat. Amit azonban nem gyűjt az Apple, azt nem restelli begyűjteni a Goldman Sachs, ugyanis az ügyféladatok a banknál fog kikötni.

Előny vagy hátrány a kriptóknak az Apple Card bejelentés?

Elsőre úgy tűnik, hogy újabb hátrányt kell elkönyvelnie a kriptoközösségnek, mivel a kriptók internetfüggősége kiszolgáltatottá tesz a hardvergyártóknak és a gigászi hálózatokkal rendelkező platformoknak. Sokak szerint az Apple a kriptovaluta mobilos utalások terén nyilvánvalóan előnyben fogja részesíteni a saját infrastruktúrájának felfuttatását, sőt, ahogy azt a Facebook esetén már megfigyelhettük, a pivot akár egy natív Apple kriptóban is kulminálódhat.

A kriptókban végrehajtott tranzakciók drasztikusan csökkenhetnek az Apple és a Facebook megjelenésével, különösen azon hétköznapi felhasználók körében, akiknek az elsődleges preferenciája a kényelmes, gyors és olcsó tranzakciók lebonyolítása és az ideológiai, illetve a privát adataik védelmét előtérbe helyező faktorok másodlagosak.

Egy másik forgatókönyvként az is elképzelhető, hogy a nagynevű techvállalatok nyitása a pénzpiacokra egyben felhajtó hatással lehet a kriptókra is, hiszen már most látjuk jeleit, hogy a techvállalatok nem gondolkodnak hasonlóan szerepükről a pénz világában. Gondoljunk csak a Samsung új S10 telefonjára, mely megelégszik a tárca szerepével és esze ágában sincs (egyelőre) komolyabban megmártózni a bankok világában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük