Óvatosságra int a Goldman Sachs medvepiaci indikátora a részvénypiacokon

Mialatt a kriptoközösség a bitcoin cash hálózatfrissítésével van elfoglalva, addig a hagyományos pénzpiacok a gyengélkedő részvénypiacoktól visszhangoznak.

A bitcoin ETF-ek terén egyaránt lassan haladnak a dolgok és a SEC még mindig adós 9 tőzsdei kereskedési alap jóváhagyásával vagy elmeszelésével. Ami felgyorsíthatná a dolgokat, az egy elhúzódó részvénypiaci esés, ami arra serkentheti az intézményi befektetőket, hogy új növekedési piacok után nézve erőteljesebben lobbizzanak a kriptovaluta ETF-ek legalizálása mellett.

Az se elhanyagolható erőssége a bitcoinnak a jelen globális pénzpiaci környezetben, hogy már több mint 2 hónapja stabil bitcoin árfolyamokat produkál nagyon szűk kereskedési tartományban mozogva.

A tegnapi napon frissítésre került a Goldman Sachs medve piacokat előrejelző eszköze, ami az 1960-as és 1970-es éveket jellemző instabilitás és recesszió óta nem volt ilyen magas szinten. Jelenleg az eszköz 0 százalékos megtérülést mutat 12 hónapra előrevetítve és a jelentések szerint az eszköz jelentős veszélyforrást lát a részvénypiaci kereskedésben.

A CNBC szerint,

“A Goldman medvepiac indikátora alapján — ami figyelembe veszi a munkanélküliségi rátát, gyártási adatokat, maginflációt, a hosszú távú hozamgörbe struktúrát és a részvények értékét a Shiller PE arány alapján — ritkán látott 73 százalékon van, ami a legmagasabb az 1960-as és korai 1970-es évek óta.

“Az óvatosság a Wall Street egyik banki vezérbikájától akkor jön, mikor a Dow Jones Industrial Average és a S&P 500 egyaránt meredeken zuhant az elmúlt hetekben. A Dow a hétfői kereskedési napot 602 ponttal — vagy 2.3 százalékkal — alacsonyabban zárta, míg a teljes S&P 1.9 százalékot vesztett értékéből, ezzel a három hónapos periódusban már 3.7 százalékot zuhant.”

A Goldman Sachs vezető értékpapír stratégája, Peter Oppenheimer szerint az indikátor veszélyes előjelzéseket mutat a piac jövőbeni egészségét illetően. A negatív hangulat egyben összecseng a JP Morgan előrejelzésével is, mely alapján az amerikai gazdaságnak 60% esélye van arra, hogy 2020-ra recesszióba süllyed.

Oppenheimer hozzátette:

“Amikor a medvepiaci indikátor 60 százalék fölé emelkedik az egy jó jelzés a befektetőknek, hogy óvatosak legyenek, vagy legalább ismerjék azt fel, hogy a korrekciót követő ralit nagyobb valószínűséggel egy medvepiac követ mint akkor, amikor az indikátor alacsony szinten áll.”

Ugyan semmi nem garantálja azt, hogy a kriptovaluták profitálni fognak a zuhanó részvénypiacokból (főképp akkor, mikor a legsúlyosabb veszteséget a technológiai papírok könyvelhették el), az viszont megfigyelhető, hogy egyre több hagyományos pénzpiaci elemző vélekedik a kriptovaluták hasznosságáról és bízik potenciális erősödésében egy esetleges recesszió idején.

 

A bitcoin és a kriptovaluták emellett akár a dollár által produkált kiszámíthatatlan árfolyam mozgásokból is profitálhatnak köszönhetően deflációs attribútumoknak. 2018 nem a bitcoin és az altcoinok éve, de továbbra is képes növekedni az elfogadottság és technológiai fejlettség területén.