Tovább szigorodik az orosz kriptószabályozás

Gyorsan végigszaladt az interneten az a levél, amelyet az orosz Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium küldött szét az állami intézményekbe. A levél szerint az összes közalkalmazottnak minden birtokában lévő kriptovalutától meg kell szabadulnia még április egy előtt. A kiszivárgott levél szerint “..a kibocsátási országtól függetlenül a tisztviselőknek kötelező megszabadulniuk a digitális pénzügyi eszközeiktől…“. Ugyanez a levél erősíti meg azt is, hogy szigorodik az orosz kriptószabályozás, azaz a jövőben ilyen eszközöket birtokolni és használni szigorúan tilos a közalkalmazottaknak.

Tovább szigorodik az orosz kriptószabályozás

Vannak benne olyan személyek, pozíciók is, amelyeket ki is emelnek. Így például a kormányban vagy éppen állami vezetésben betöltött pozíció, az Orosz Föderáció Központi Bankjánál betöltött pozíció különösen érzékeny területnek számít. Az orosz események egyébként egyértelműen a szigorú szabályozás felé mutatnak, hiszen maga Vlagyimir Putyin írta alá egy szigorúbb rendeletet még tavaly decemberben. Ez alapján minden kormányzati alkalmazottnak nyilatkoznia kell arról, hogy mennyi és milyen kriptovalutát birtokol. Az első ilyen jelentést 2021. január elseje és június 30.-a között kell benyújtani. Bár a most kiszivárgott levél alapján az így megkapott adatok már okafogyottak is lehetnek.

Oroszország és a bitcoin

A Digitális Pénzügyi Eszközökről szóló törvény január elsejétől lépett tehát életbe az Orosz Föderációban. Ez ugyan elismeri a kriptovalutákat eszközökként, de megtiltja fizetőeszközként történő használatukat. És valószínűleg egy újabb törvény is hamarosan elfogadásra kerül, amely már az állami parlament előtt van. Ez a kriptovalutákkal kapcsolatos tranzakciók és haszon adózásáról rendelkezik majd. Az oroszországi eseményeket figyelve az megállapítható tehát, hogy az állam nem ellenzi a kriptovalutákat, de mindenképpen csak szigorú szabályozás mellett tartja használatukat elképzelhetőnek. Ezt mutatja az is, hogy nemrégiben a legnagyobb orosz kereskedelmi bank, a Sberbank nyújtott be kérelmet egy olyan stablecoin kibocsátására, amely a rubelhez lesz rögzítve. És a szigorodó orosz kriptószabályozás rendeleteinek meg kell felelni. Hiszen a megszegésük esetén akár három év börtönbüntetésre vagy kényszermunkára is számíthat az illető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.