Argentin elnökjelölt állami bitcoinbányászatba fogna

Sokak számára meglepő módon, a balközép Egység a Hazáért szövetség jelöltje, Sergio Massa nyerte az argentin elnökválasztás első fordulóját október végén. Mindenki a radikális szélsőjobboldali Javier Milei győzelmére fogadott, de végül Massa 6%-kal többet kapott riválisánál. A kriptosok alapvetően inkább Milei vonalán mozogtak, aki tett több olyan ígéretet is, ami a kriptos szektor számára üdvözlendő volt. Viszont Massa is tett már kriptobarátnak nevezhető kijelentéseket.

Sokak szerint az argentin államnak nem kellene beszállnia a Bitcoin bányászatba

Még október legvégén beszélt arról Massa, hogy az ország természeti erőforrásait Bitcoin bányászatára használná. Ki is emelte a Vaca Muerta olajmezők felesleges földgázát, ami tökéletes lenne a célra. A javaslatot egyébként egy Santiago Siri nevű informatikus küldte el Massának. A legtöbb kriptós üdvözölte az elnökjelölt javaslatát, mert a jelenleg csak elégetett gázból profitot termelhetne az állam. Sokan viszont kétkedőek és az argentin állami bürokráciát figyelembe véve úgy látják, hogy túl drága lenne megvalósítani a projektet. És a végén még veszítenének is az adófizetők.

Egy, a Vaca Muertában már működő Bitcoin bányászati vállalkozás, a Cryptogranjas vezetője elmondta, hogy a magas üzemeltetési költségek és a magas volatilitás miatt könnyen pirosba fordulhat a művelet az állam számára is. A Bitcoin Argentina társaság vezetője, Ricardo Mihura szerint az államnak nem is kellene részt vennie magában a tevékenységben, inkább támogatnia kellene a Bitcoin bányászati befektetéseket. Itt specifikusan adókedvezményekre vagy éppen importkorlátozásokra gondolnak a társaságnál. Akárhogy is alakul majd a november 19-én sorra kerülő második forduló után az elnök pozíció sorsa, kriptós szempontból Massa és Milei is pozitív vonalat képvisel. Bár az argentin inflációt és mindennapos nehézségeket figyelembe véve a szavazók többsége sokkal egyszerűbb szempontokat vesz figyelembe a voksolásnál.