Argentína is a salvadori Bitcoin-utat szeretné járni: újabb egyeztetés a felek között

Argentína és Salvador országai úgy tűnik, hogy komoly szövetségre léptek a bitcoin (BTC) minél jobb elfogadása és állami integrációja érdekében. Május 23-án, csütörtökön az argentin Nemzeti Értékpapír Bizottság (CNV) és a Salvadori Digitális Eszközök Nemzeti Bizottságának (CNAD) képviselői találkoztak egymással. A cél a Bitcoin szabályozásával és elfogadásával kapcsolatos tapasztalatok cseréje volt. A legmagasabb szintű volt az egyeztetés. Hiszen a CNV részéről az elnök, Roberto Silva is jelen volt, de a CNAD részéről is az elnök, Juan Carlos Reyes vett részt a megbeszélésen.

Argentínát nagyon érdeklik a salvadori tapasztalatok a bitcoinról

A megbeszélés fő célja a tapasztalatgyűjtés volt az argentinok részéről, akik többet szerettek volna megtudni a bitcoin hivatalos fizetőeszközként történő működéséről. Az argentin tisztviselők dicsérték is a közép-amerikai ország vezetését a lépések miatt. Hangsúlyozták, hogy szorosabb kapcsolatot szeretnének kialakítani az ügy kapcsán a két ország között. Alapvetően nem ez volt az első alkalom, hogy a két ország között egyeztetések történtek a bitcoinról és elfogadásáról. Még idén márciusban a CNV alelnöke látogatott el Salvadorba, hogy konkrét információkat gyűjtsön és elsőkézből nézze meg a bevezetés lehetséges menetét. Salvadori részről a fentebb említett Reyes kijelentette, hogy Argentína úttörő a blokklánc technológia terén. És nagyon pozitív, hogy szeretnék még jobban megérteni a bitcoin fizetőeszközként történő működését. Plusz, hogy milyen szabályozás szükséges az előrelépés támogatásához.

Aktuálisan a CNV és a Pénzügyi Információs Egység (UIF) valamint az Argentin Fintech Kamara együtt dolgozik Argentínában egy, a bitcoin tőzsdékhez kapcsolódó új szabályozás bevezetésén. Az is kiderült, hogy a CNV lesz az az argentin hatóság, amely ellátja majd a digitális eszközökhöz kapcsolódó szolgáltatók teljes felügyeletét, szabályozását és vizsgálatát. Ez utóbbi döntés azért komoly kritikákat váltott ki a bitcoinos közösség körében. Sokak szerint az új jogszabály “a bitcoin és a kriptovaluták egyéni kezelését akarja csak felszámolni”. Salvadorban ilyen aggályok nincsenek, ott Nayib Bukele elnök vezetésével a teljes kormány úgy látja, hogy a bitcoin az út a teljes gazdasági szabadság felé. Pontosan ezért az Argentína és El Salvador közötti közeledés kifejezetten előnyös. Megnyitja annak lehetőségét, hogy a szabályozás közelebb kerüljön a “barátságos” változathoz. És a bitcoinos közösség számára is jobban elfogadható lesz majd.