Egy ausztrál szuperszámítógépen bányásztak titokban kriptopénzt

Az egyik ausztrál kutató ügynökség szerződéses partnere több, mint 76 ezer ausztrál dollár értékű kárt okozott, amikor a kutatólabor szuperszámítógépét kriptopénz bányászatra használta.

A 34 éves Jonathan Khoot a napokban ítélték el Sydneyben. Még 2018-ban használta a kutató ügynökség szuperszámítógépét, mint szerződéses alkalmazott a munkáltató tudta nélkül illegális célokra. A vád szerint a Nemzetközösség Tudományos és Ipari Kutató Szervezetének szuperszámítógépén Ethereumot és Monerot bányászott. Ezzel pedig értékes számítási kapacitást foglalt le, amit az ügynökség egyéb kutatási céljaira kellett volna használnia. Kriptopénz bányászat helyett például űrkutatásra, orvosi kutatásra és a klímaváltozás modellezésére kellett volna a gépet használni.

Az ausztrál szövetségi rendőrség jelentése szerint Khoo összesen 9400 ausztrál dollárnyi kriptopénzt tudott 2018 januárjában bányászni. Ezzel szemben az ügynökség szuperszámítógépének használata 76 ezer dollárnyi költséget okozott nem megfelelő beálllítások és az erőforrás lekötése miatt. Bár a kriptopénz bányászat csak 1 hónapig tartott, úgy tűnik egyáltalán nem érte meg ezért kockáztatni az állását. 

A letartóztatásra már évekkel korábban sor került. 2020 februárjában ítélte el Khoot a bíróság jogosulatlan adathasználat vádjával. Most pedig kiderült a konkrét büntetés mértéke is az ügyben. Khoonak sikerült elkerülnie a maximum büntetést, amely akár 10 év börtön is lehetett volna. A bíróság mindössze 300 óra közmunkára ítélte a vádlottat. Az alacsony büntetést feltehetően azért kapta, mert Khoo végig együttműködött a hatóságokkal és beismerte a tettét.

Kapcsolódó: