Ausztrália digitális valutája az ethereum blokkláncán indulhat el

Ausztrália központi bankja a Reserved Bank of Australia (RBA) egy nagykereskedelmi, államilag támogatott digitális valuta (CBDC) kibocsátását tervezi, amely az ethereum blokkláncán indulna el.

Egy nagykereskedelmi digitális valuta megvalósíthatóságát vizsgálják

Az RBA mai napon közzétett közleménye alapján egy olyan tokenizált digitális fizetőeszköz lehetséges használatát kezdték el megvizsgálni, amely az ethereum blokkláncához kapcsolódna. A vizsgálat előrehaladása érdekében az RBA Ausztrália két legnagyobb bankjával és egy ethereum szoftver vállalattal, a ConsenSys-szel is partnerséget kötött. A ConsenSys részvételének a jelentőségét tovább növeli, hogy a céget nem más irányítja, mint az ethereum egyik társalapítója, Joseph Lubin.

Az új digitális valuta megvalósíthatóságára vonatkozó vizsgálatok eredményei 2021 elejére várhatók.

Ausztrália változó álláspontja az államilag támogatott digitális pénzeszközökről

Michele Bullock, az RBA igazgatóhelyettese szerint a kutatási projekt arra vonatkozik, hogy leteszteljék a központi banki digitális valuta életképességét nagykereskedelmi pénzügyi piacokon. Ez magában foglalja az intézményközi tranzakciókat is, így például a vállalatok és más bankok közötti pénzmozgásokat is. A vizsgálattal szeretnének választ kapni arra a kérdésre, hogy a jövőben van-e helye egy nagykereskedelmi digitális fizetőeszköznek az ausztrál fizetési rendszerben.

A mostani vizsgálatra irányuló kezdeményezés az RBA részéről amiatt is nagyon érdekes, mert 2017-ben még az RBA igazgatója, Philip Lowe teljesen más állásponton volt a digitális valuták kérdésében. Akkor még úgy nyilatkozott, hogy a bank tervei között sem nagykereskedelmi, sem kiskereskedelmi digitális fizetőeszköz kibocsátása nem szerepel. Egyelőre a kiskereskedelmi vonalon az RBA ragaszkodik a korábbi állásponthoz, a központi bank szakemberei úgy gondolják ugyanis, hogy egy ilyen fizetőeszközre nincs szükség, mivel Ausztrália új fizetési platformja (NPP) különösen hatékonynak bizonyul.

Más országok állami digitális fizetőeszköz kibocsátására irányuló törekvései

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Bahama-szigeteken már elindult a “sand dollar”, az ország államilag támogatott digitális valutája. Ezenkívül sok más országban is tervezik egy ilyen digitális fizetőeszköz kibocsátását, így Svédországban, Kínában, Japánban és az Egyesült Államokban is. Az Európai Unió pedig a digitális euró bevezetésén munkálkodik.

Kapcsolódó: