Már digitális jüannal is lehet fizetni 11 sencseni benzinkúton

Újabb szakaszba érkezett a digitális jüan tesztelése: Sencsenben 11 benzinkúton lehet fizetni a kínai digitális valutával.

A digitális jüan fizetési applikáció előnyei

A Guangdong Petroleum állami ügynökség által végzett tesztek október 13-án kezdődtek. 11 benzinkúton tették lehetővé a központi bank digitális valutájával, a digitális jüannal történő fizetést Sencsen városában.

A fizetés lebonyolítása egy állami fejlesztésű mobil applikáció használatával történik. A digitális jüan app újdonsága, hogy “dual offline” technológiát alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy egészen addig, amíg a mobiltelefon le nem merül, le lehet bonyolítani a fizetési folyamatot. Még térerőre sincs szükség hozzá, ezáltal még szélesebb körben elérhető az állampolgárok számára. Emiatt a technikai újítás miatt az app különbözik a többi fizetési applikációtól, mint például a népszerű WeChat-től is, amihez még szükség van internetkapcsolatra és még tranzakciós díjat is felszámít a fizetéseknél.

A digitális jüannal való fizetés folyamata nagyon egyszerű és gyors az új applikációval: a lakosoknak csak egy egyedi QR kódot kell leolvasniuk más kereskedelmi fizetési appok (pl. Apple Pay) működéséhez hasonlóan.

Az új fizetési mód használatával kapcsolatban pozitív visszajelzések érkeztek eddig. A fizetés folyamata zökkenőmentes, csak pár másodpercet vesz igénybe. Nem csak üzemanyag, hanem benzinkúton kapható egyéb termékek vásárlásakor is lehet fizetni az új valutával.

Kína ambiciózus tervei

A tervek szerint egy hónapon belül a tesztelés nagyobb méreteket fog ölteni, kiterjesztik ugyanis a digitális jüan fizetési applikáció használatát több mint 110 benzinkútra.

A mostani fejlesztés Kína digitális jüan projektjének újabb mérföldkövét jelenti. Továbbá beleilleszkedik az ország nagyratörő Ötéves Tervébe is, amely célul tűzi ki olyan új technológiák fejlesztését és alkalmazását mint például a blokklánc és a mesterséges intelligencia.

Kína a digitális valuta széleskörű tesztelésére törekszik: nemrégiben 50 ezer lakos között osztottak szét 10 millió jüant (kb. 450 millió forintnak felel meg) tesztelési céllal, korábban pedig a kínai Uberként emlegetett Didi Chuxingon szolgáltatásaiért lehetett digitális jüannal fizetni. A tervek szerint a 2022-es pekingi téli olimpia előtt indul el hivatalosan a digitális valuta.

Kapcsolódó:

A digitális jüan megtörheti az Alibaba és a Tencent dominanciáját

A digitális jüan nem a bitcoint, hanem a dollárt célozza meg, állítja egy szakértő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük