Ausztria kinyithatja a koronavírus járvány miatt bezárt üzleteket

A hetek óta tartó koronavírus járvány miatt leállt egész Európa. Mindenhol karantént illetve kijárási tilalmat rendeltek el az országok kormányai. Ausztria viszont azt tervezi, hogy a vén kontinensen elsőként lazít a korlátozásokon. Akár már a jövő héten kinyithatnak az üzletek.

Sebastian Kurz osztrák kancellár, akit magas rangú kormányminiszterek is támogatnak, hétfőn többlépcsős ütemtervet mutatott be az osztrák gazdaság újraindítására. Úgy szeretné fokozatosan megnyitni a gyárakat, üzleteket és vendéglátóhelyeket, hogy ne növekedjen drámain az új fertőzöttek száma. Sok ország nem ért ezzel egyet és kifejezetten merész lépésnek tartják, hiszen a járvány javára tombol, több ezer életet követelve nap, mint nap. Az is igaz azonban, hogy a lezárásoknak köszönhetően gazdasági válság veszélye fenyeget.

Több európai ország munkacsoportokat hozott létre, ahol virológus, biológus és közgazdász szakemberek segítségével próbálnak kidolgozni egy olyan stratégiát, amellyel lazítani tudnának a korlátozó intézkedéseken, mégsem okozná a járvány berobbanását. Viszont a munkacsoportokon belül sincs egyetértés, mivel senki sem ismeri igazán a COVID-19 vírust, ezért hosszú távra nehéz tervezni.

A húsvétnak már annyi

Bár az osztrák kancellár fokozatosan megszüntetné a korlátozásokat, felhívta a lakosság figyelmét, hogy a húsvéti ünneplésről most mondjanak le, hiszen csak akkor lehet enyhíteni a szabályokon, ha azokat szigorúan betartják. Attól tartanak ugyanis, hogy rengetegen ünnepelnének nagy társaságban, amely növelné a járvány terjedését.

A jelenlegi tervek szerint közvetlenül húsvét után, április 14-én megnyitnának a 400 négyzetméternél kisebb üzletek, kertészetek, barkácsáruházak. Ezeket követnék május 1-én a szépségszalonok, fodrászatok, majd május közepén a vendéglátóhelyek, bárok, kávézók, éttermek és cukrászdák. Az iskolák nagy valószínűséggel ebben a tanévben már nem nyitnak ki, de a szabadtéri rendezvények megtartását sem engedélyezték egészen júliusig. A kormány a fokozott odafigyelésre szólított fel mindenkit, emellett bejelentette, hogy kötelező maszkot viselni nem csak a szupermarketekben, hanem a tömegközlekedési eszközökön és az utcán is.

Úgy néz ki, hogy Ausztria jó után halad, ami a járvány leküzdését illeti. Fokozatosan csökken az új megbetegedések és halálozások száma, annak ellenére, hogy elég későn kapcsolt az ország a vírus megjelenésekor. Már diagnosztizálták az első koronavírussal fertőzött eseteket, amikor még javában nyitva tartottak a legnagyobb síközpontok. Több tízezer külföldi töltötte a hétvégét még március elején is az osztrák Alpokban, ahol akkor már számos beteget regisztráltak. Egyes szakértők szerint a világjárvány egyik európai kiinduló pontja éppen az osztrák Ischgl lehetett.

A koronavírus miatt hozott korlátozó intézkedéseken azonban előbb vagy utóbb muszáj lesz enyhíteni, hiszen beláthatatlan gazdasági következményekkel kell számolni nemcsak Ausztriában, hanem az összes európai országban. Százezrek vesztették már el az állásukat és további munkahelyek kerülhetnek veszélybe, ha lassan nem kezdődik meg az üzemek, boltok és vendéglátóhelyek újraindítása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.