Az Avanti nevű újgenerációs bank komoly változásokat hozhat a pénzügyi szektorba

  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A bankszektort már jó ideje olyan hagyományos szereplők irányítják, mint a JPMorgan Chase, a Citigroup és a Goldman Sachs. Ez viszont hamarosan megváltozhat, hiszen a digitális valuták, úgy mint a bitcoin és az ethereum a pénzügyi világ húzóerejévé válhatnak.

A kirakósnak azonban hiányzik egy darabja – a digitális eszközök banki szolgáltatásokhoz való hozzáférése. Ez bizony visszatarthatja a befektetőket és megakadályozhatja azt, hogy a kriptovaluták megvessék lábukat a hétköznapi pénzügyekben. De most úgy tűnik, hogy a hamarosan érkező Avanti, az Egyesült Államok első szabályozott, digitális eszközökre specializálódott bankja áthidalhatja ezt a problémát.

Az Avanti Financial Group nemrégiben bejelentette, hogy a Blockstream-el együttműködve egy amerikai, szabályozott bankot indít. Az Avanti lehetővé tenné a tradicionális bankoknak, hogy fizetési, letétkezelési, értékpapír- és árutőzsdei tevékenységeket végezzenek a digitális eszközöket használó ügyfeleik számára. A szabályozási keretek miatt ezen tevékenységek közül néhány jelenleg még nem elérhető az amerikai bankoknál. Az Avanti elindításának célja tehát az, hogy lebontsa ezt a gátat, és megakadályozza azt, hogy az Egyesült Államok a globális piactól lemaradjon, ahol a szabályozott bankok próbálják minél gyorsabban kiszolgálni a növekvő piaci igényeket. A wyomingi székhelyű bank már 5 millió dollárt gyűjtött össze és folyamatban van az engedélyezési folyamat is. Ha minden a tervek szerint halad a bank hivatalosan 2021-ben nyithat meg.

Komoly vezetői csapat áll a kezdeményezés mögött

Az Avanti vezetői csapatát olyan tapasztalt tagok alkotják, mint a Wall Street veteránja Caitlin Long, aki korábban a Morgan Stanley és a Credit Suisse ügyvezető igazgatója volt. Long az Avanti vezérigazgatója, míg Bryan Bishop a Bitcoin Core fejlesztője lesz a pénzintézet technológiai vezetője. A Blockstream partnerségnek köszönhetően olyan tapasztalt játékosok is segítik a projektet, mint Britney Reddy, aki a banki műveletek vezetője és pénzügyi igazgatója lesz, valamint Chuck Thompson, aki jogi szakértőként vesz részt a kezdeményezésben.

A bankolás új oldala

‎‎‎Caitlin Long már régóta kritizálja a hagyományos bankipart. Azt állítja, hogy a törvények megakadályozzák az amerikai fogyasztókat abban, hogy sikeresen csatlakozhassanak a gyorsan növekvő digitális eszközök szektorához.
Az Avanti létrehozásáról szóló Twitter bejegyzésében Long azt írta: “Hiányzik az Egyesült Államok piaci infrastruktúrájának kritikus eleme – egy szabályozott bank, amely hídként szolgálhat a Fed számára a kifizetésekhez és a nagy intézményeknek a letétkezeléshez (nyugdíjak/alapítványok/társaságok/szuverén vagyon). Sokaknak van erre szükségük, mielőtt a kriptoiparba lépnének, a szabályozás viszont ezt megakadályozta.” Long egyúttal azt is kijelentette, hogy az Avanti Bank teljes körű tartalékkezelő bank.

Az Avanti hatása a banki szektorra

Amerika négy legnagyobb bankja jelenleg több mint 110 billió dollár vagyon feletti ellenőrzéssel rendelkezik. A bankok nagy többsége ellenállt a digitális eszközök iparágába való belépésnek. Kivételt képez ez alól a JP Morgan, amely nemrégiben piacra dobta saját digitális valutáját.

A digitális eszközöknek köszönhetően a fogyasztóknak lehetőségük van arra, hogy a hagyományos bankipar által nyújtott hitelezési és letétmegőrzési gyakorlatot jobban ellenőrizzék. Ezek az eszközök viszont jelenleg azért küzdenek, hogy megvethessék lábukat a hagyományos pénzügyi ágazatban. Az Avanti Bank révén a banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés és a kriptovaluták közötti szakadék eltűnhet, így a kriptovaluták népszerű és hasznos opcióvá válhatnak a pénzügyi szektorban.

Long a Twitteren folyamatosan informálja az érdeklődőket a projekt előrehaladásáról. A piacról alkotott nyílt véleményét a biztonságos menedékeszközökről, például az aranyról a Twitteren, a podcastján és különböző cikkeiben is megosztja. Abban bízik, hogy az Avanti kezdeményezést talán más pénzügyi intézmények is követni fognak a jövőben. Long erőfeszítéseinek hála már 20 milliárd dollár folyt be Wyoming államban a hasonló jellegű beruházások számára. A rátermett és tapasztalt vezetői csapattal az Avanti komoly változásokat idézhet elő a kripto ökoszisztémában. Nemcsak az Egyesült Államokban, hanem globálisan is követendő példát mutathat a banki szektor megreformálásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.