Az Amazon bestsellere egy Bitcoinról írt szakdolgozat

Sokak számára egy diplomamunka nem hangzik túl izgalmas olvasmánynak, de az Amazonon bestseller lett egy hosszú, 350 oldalas tudományos dolgozat a Bitcoinról, amelyet az amerikai Space Force egyik őrnagya írt.

A “Softwar” című szakdolgozat azt állítja, hogy a Bitcoin potenciálisan fontos szerepet játszhat a világ geopolitikai színpadán, mint katonai szintű megoldás az információk biztosítására – ami messze eltér a Bitcoin hálózatának mai monetáris felhasználásától.

A Jason Lowery által írt jelentés annak a tudományos kutatásnak a csúcspontja, amelyet a Massachusetts Institute of Technology-n végzett egy 6 hónapos, a Védelmi Minisztérium által támogatott ösztöndíj keretében. A tanulmány teljes címe: “Softwar: Új elmélet a hatalom kivetítéséről és a Bitcoin nemzeti stratégiai jelentőségéről”.

Lowrey rövid életrajza az Amazonon azt állítja, hogy az elnökhöz, a védelmi miniszterhez és a vezérkari főnökök egyesített bizottságához kapcsolódó hivatalokban több magas rangú amerikai tisztviselőnek adott tanácsot a Bitcoinnal kapcsolatban.

Bár a “Softwar” nem szerepel az Amazon áruház 500 legjobb könyve között, Lowrey Bitcoin-feltárása az Amazon digitális valuták kategóriájában jelenleg az első helyen áll a technológiai és mérnöki könyvek között is.

A több mint 350 oldalas kötet különböző területek – például az antropológia és az informatika – ismereteire támaszkodik, hogy megalapozza és feltárja Lowery elméletét.

Lényegében a férfi azt állítja, hogy a Bitcoin tranzakciók ellenőrzésének alapjául szolgáló proof-of-work rendszert a katonai hatalmak kihasználhatják arra, hogy a rossz szereplőkre korlátozásokat szabjanak ki.

“A lényeg az, hogy a Bitcoin egy “softwar” vagy elektro-kibervédelmi protokollt jelenthet, nem csupán egy peer-to-peer elektronikus pénzrendszert” – áll a könyvben. “Míg a legtöbb szoftver csak logikailag képes korlátozni a számítógépeket, a Bitcoin fizikailag képes korlátozni a számítógépeket”.

A könyv köszönetnyilvánítások részében a Bitcoin néhány leghűségesebb híve, köztük a MicroStrategy munkatársai, Michael Saylor és Peter McCormack is elismeréssel adózik.

Lowrey írásában azt is állítja, hogy az amerikai kormány nevében tartott Bitcoin elégtelen tartaléka veszélyt jelenthet a nemzet nemzetbiztonságra, ha a hálózatot kiberbiztonsági eszközként hasznosítják.

“Ha az USA nem fontolja meg a stratégiai Bitcoin-tartalékok felhalmozását, vagy legalábbis a Bitcoin bevezetésének ösztönzését” – mondta – “az USA elveszíthet egy stratégiailag létfontosságú hatalmat […] és visszavetheti magát a globális hatalmi dominanciában”.

A könyvben szerepel egy olyan rész is, amely szerint a tanulmány nem tükrözi a DoD, a légierő vagy az MIT hivatalos álláspontját.

Az Amazonon a “Softwar” többségében 5 csillagos értékelést kapott.