Az amerikai haditengerészet rácsatlakoztatná a 3D nyomtatóit a blokkláncra

Az amerikai haditengerészet a 3D nyomtatóit a blokkláncra csatlakoztatná azért, hogy kellő biztonsággal tudja működtetni az alkatrész gyártást. A hadsereg ismerkedik a blokklánc technológiával, további kutatásokat fognak fojtani, hogyan tudnák azt a 3D nyomtatás kapcsán felhasználni.

A tengerészet 3D nyomtatóit a blokkláncra kapcsolnák

3D nyomtatóit a blokkláncra csatlakoztatná a tengerészetA bejelentés szerint a haditengerészet a blokkláncot használná ahhoz, hogy biztonságosan meg tudja osztani a 3D nyomtatáshoz szükséges dokumentációt.  Emellett pedig biztosítani szeretnék a tervezés és gyártás követhetőségét.

Jon McCarter a haditengerészet innovációs tanácsadó testületének korvett kapitánya (őrnagy) egy blog bejegyzésben írta, hogy a tengerészetnél a 3D nyomtatás folyamata és a blokklánc technológia tökéletes párosítás lehet a gyártás során.
A gyártási folyamat során elengedhetetlen az információ biztonságos megosztása. A tervezéstől, a prototípuson és a tesztelésen át a gyártásig az adat változatlan formában történő megőrzésére azért van szükség, hogy az elkészült termék minden tekintetben megegyezzen a tervezéskor kidolgozott modellel. Erre a blokklánc módosíthatatlan természete remek megoldást kínál.
A haditengerészet innovációért felelős részlege nyáron kezdi meg a tesztelést, hogyan lehet majd blokklánc technológiát a 3D nyomtatás területén az alkatrész gyártásban alkalmazni. Szeptemberben készül el a beszámoló, melyben már konkrét javaslatokat tesznek a technológia alkalmazására.

A hadsereget eddig is érdekelte a blokklánc technológia

3D nyomtatás blokklánconBár a haditengerészet részéről ez az első hivatalos közlemény, mely azt mutatja, hogy nyitottak a blokklánc technológia iránt. Az amerikai hadsereg folyamatosan nyomon követi az innovációt és alkalmazza a technológiai fejlesztéseket ahol csak tudja.

Októberben már beszámoltunk róla, hogy az amerikai védelmi minisztérium a blokklánc technológia segítségével szeretné védeni a nukleáris létesítményeket és fegyvereket az illetéktelen behatolóktól. Jelentősen megnövekedett ugyanis a kibertámadások lehetősége az Egyesült Államokban az utóbbi években. Ez ellen szeretnék felvenni a harcot azáltal, hogy hálózataikat blokklánc alapra helyezik át.

Ráadásul a 3D nyomtatás iparága is felismerte már a blokklánc technológiában rejlő lehetőségeket. Egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk róla, milyen veszélyeket rejt a hamisítás a 3D nyomtatott modellek készítésében. Melyre az iparág szereplői szintén a technológiában látják a megoldást a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük