Az amerikai háztartások 27%-nak az egyetlen bevételét az állam biztosítja

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy nagyon érdekes statisztika jelent meg február utolsó hetében az USA-ban, amely a háztartások bevételeit és kiadásait elemezte. A wall street-i elemzők is elővették ezt a jelentést, de ők főleg két változásra figyeltek. Az egyik a háztartások megugró bevétele volt, ami a tavalyi pandémiás stimulusnak köszönhető, amelyet viszont csak egy sokkal mérsékeltebb emelkedés követett a személyes kiadások területén.

háztartások bevétele

Már magába ez a jelenség is megérne további kutatásokat, viszont a statisztikai adatok még ennél is érdekesebb tényre mutattak rá. Márpedig arra, hogy az Egyesült Államok lakossága milyen nagy mértékben függ az amerikai kormányzat támogatásától.

Ezt a jelenséget a Personal Current Transfer – a Személyi azonnali átutalásokhoz kapcsolódó kifizetésekhez kötődő grafikon mutatja meg a legjobban. Ez az adathalmaz a kormányzati forrású munkanélküli segélyeket, szociális segélyeket és egyéb támogatásokat szemlélteti. Ez az összeg januárban 5.781 billió dollárt tett ki annualizálva, ami 2 billió dollárral több a decemberi összegnél. Ha a COVID19 előtti időszakkal vetjük össze, akkor szintén egy körülbelül 2 billió dolláros emelkedést jelent, ugyanis az akkori trendek alapján körülbelül 3.2 billió dollár értékű volt a kormányzati támogatás mértéke.

kormányzati utalások

Ha a teljes összegből levonjuk ezt a 2 billió dollárnyi annualizált értéket mint kormányzati átutalást, akkor a lényegében a háztartások bevétele éves szinten körülbelül 22.3 milliárd dollár értékkel csökkent a 15.696 billió dolláról $15.673 billió dollárra. Ezt egyáltalán nem mondhatjuk egy erős és egészséges gazdaság mérőszámának.

kormányzati támogatások

Ha ezt hosszabb távú kontextusban nézzük, akkor a lenti ábra nagyon jól mutatja, mennyire nyomasztó hatása van ezeknek a kormányzati kifizetéseknek.

háztartások bevétele

A kormányzati stimulus csekkek beváltása másrészről nagyban hozzájárult a megtakarítási ráta kiugró növekedéséhez is, amely tavaly év végén 13.4%-ról 20.5%-ra emelkedett.

megtakarítási ráta

Konklúzióként tehát megállapíthatjuk, hogy ebben az időszakban az USA teljes lakosságának több mint negyedénél, pontosan 26.9%-nál a kormányzat biztosította az egyedüli bevételt.

eladósodottság mértéke

A háztartások eladósodottsága 50 éve növekszik

Helyezzük megfelelő perspektívába a mostani helyzetet. Az 1950 és az 1960-as években az állami átutalások mértéke 7% körül alakult. Ez a szám az 1970-es évek közepétől kezdett el növekedni (pontosan akkor, mikor Nixon megszüntette a Bretton-Woods-i rendszert). Az állami támogatások mértékének következő nagy ugrása a 2008-as pénzügyi világválság utáni időszakra tehető, amikor 15-20% között volt az aránya.

Most pedig a koronavírus járvány 25% felé lőtte ezt a számot.

Ezek a számok így nagyon megcáfolják azokat az állításokat, hogy a Fed most (és az eltelt egy évtizedben) csak a lakosság 1%-át támogatta. Ez ugyancsak részben igaz, de a számok azt mutatják, hogy a kormányzat Amerika legszegényebb társadalmi szegmensének egyre nagyobb részét támogatja.
Az amerikai társadalom középosztálya jól jár azzal, hogy az amerikai dollár leértékelődik, másrészt viszont hatalmas mértékben adósodik el. Ezt a társadalmi réteget azt jellemzi, hogy reggel 9-től 5-ig dolgoznak, fizetik az adójukat, és elvárják tőlük, hogy ezért cserébe ne emeljék fel a hangjukat semmi ellen. Mindeközben a szegény társadalmi rétegek felforgatják a status quót, és évtizedes tabukat döntögetnek.

A jó hír, hogy már a középosztálynak sem kell szótlanul tűrnie ezt. Egyrészről igaz, hogy a világ országai közül az USA-ban a legnagyobb a medián bevétel. Csak három ország büszkélkedhet magasabb bevétellel. Viszont nem mindegy kihez áramlik ez a bevétel. Ahogy a lenti ábra is mutatja, hogy annak ellenére, hogy az USA-ban az egyik legmagasabb a háztartások bevétele, mégiscsak a lakosság 50%-a tartozik a középosztályba. Ezzel az USA a “banánköztársaságok” kategóriába került mint a Törökország, Kína és Oroszország.

OECD menián bevétel

Az OECD tanulmánya szerint viszont a felsorolt országok közül több mint a felének még aktívabb is a középosztálya mint az USA-nak.

Konklúzióként elmondhatjuk, hogy az ország elszegényedésért nem Oroszország, Kína vagy valami más ellenség felelős, hanem egy felelősre tudunk mutogatni. Ez pedig az USA jegybankja.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.