Miért hagyott fel az USA az aranystandard rendszerrel?

Néhányan az aranystandard visszatérését kívánják. Hogyan befolyásolná ez a világgazdaságot?

Mi az aranystandard?

Ez egy monetáris rendszer, amely közvetlenül összekapcsolja a valuta értékét az arany értékével. Az aranystandardot alkalmazó ország nem növelheti a forgalomban lévő pénz mennyiségét anélkül, hogy az aranytartalékukat is megnövelnék. Mivel a globális aranykínálat csak lassan növekszik, így az aranystandard kontroll alatt tartaná a kormány túlköltekezését és az inflációt. Jelenleg egyetlen ország sem támogatja ezt a típusú monetáris rendszert, de a múltban sokan voltak, köztük az Egyesült Államok is, akik alkalmazták. 1879-től kezdődően fél évszázadon keresztül az amerikaiak 1 uncia aranyat 20,67 dollárét tudtak beváltani, illetve kereskedni vele. Az ország 1933-ban felhagyott az aranystandarddal, és 1971-ben teljesen megszakította a dollár és az arany közötti kapcsolatot is. Az Egyesült Államokban most egy fiat pénzrendszer működik, azaz a dollár értéke nem kapcsolódik semmilyen konkrét eszközhöz sem.

Miért hagyott fel az Egyesült Államok az aranystandarddal?

Hogy segítsen a Nagy gazdasági világválság (Great Depression) leküzdésében. Az 1930-as évek elején a növekvő munkanélküliséggel és a spirális deflációval szembesülve az Egyesült Államok kormánya úgy vélte, hogy keveset tehet a gazdaság felserkentése érdekében. Az Egyesült Államoknak és más kormányoknak a kamatlábakat magasan kellett tartaniuk, hogy megakadályozzák az embereket, hogy betéteiket készpénzre váltsák és ezáltal az aranyellátást kimerítsék, azonban így túl drága lett emberek és a vállalkozások számára a hitelfelvétel.

Így 1933-ban Franklin D. Roosevelt elnök megszakította a dollár és az arany közti kapcsolatot, lehetővé téve a kormánynak, hogy pénzt pumpáljon a gazdaságba és alacsonyabb kamatlábakkal operáljon. “A legtöbb közgazdász egyetért azzal, hogy 90% -ban az arannyal való szakításnak köszönhető, hogy az Egyesült Államok kijött a Nagy Depresszióból” – mondta Liaquat Ahamed, a Lords of Finance könyv szerzője. Az Egyesült Államok 1971-ig továbbra is engedélyezte a külföldi kormányoknak, hogy dollárt cseréljenek aranyra, ám ekkor Richard Nixon elnök hirtelen megszüntette ezt a gyakorlatot, így megakadályozva az USA aranytartalékának növekedését.

Több száz milliárd dollárnyi arany és készpénz tűnik el a piacokról

Miért van ismét vita az aranyról?

Ron Paul, Texas republikánus képviselője visszatért a ‘becsületes pénz’ szlogenhez, és kampányának kulcsfontosságú elemévé tette. Az ötlet a felháborodott Tea Party konzervatívai körében nagyon népszerűvé vált, mivel ellenzik a Federal Reserve laza monetáris politikáját a pénzügyi válság óta. Azt állítják, hogy az Egyesült Államok adóssága jelenleg meghaladja a 16 trillió dollárt, mivel a kormány túlzásba vitte a pénz kölcsönzését és nyomtatását. Amikor a Fed pénzt nyomtat, az aranystandard támogatói szerint ilyenkor csökken a dollár értéke, elősegíti az inflációt és ellopja a polgároktól a pénzt. Erre reflektálva a Republikánus Párt 2012-ben felállított egy bizottságot, amely a dollár rögzített értékének meghatározásával foglalkozik. Az aranystandard „arra kényszeríti az Egyesült Államokat, hogy saját lehetőségein belül éljen” – mondta Mark Luschini befektetési stratéga. „Vegyünk egy olyan személyt, aki hitelkártya helyett bankkártyával rendelkezik. A bankkártyabirtokos csak azt költheti el, amennyi a számláján van.”

Mik a hátrányai?

A dollár és az arany közötti rögzített kapcsolat tehetetlenné tenné a Fed-et, ha a recesszió leküzdésével vagy a túlhevülő gazdaság megfékezésével szembesülne. “Ha szereted az eurót és annak működését, akkor szeretnéd az aranystandardot is” – mondta Barry Eichengreen közgazdász. Például Görögország nem tud több pénzt nyomtatni vagy csökkenteni a kamatlábait, mert tagja egy fix valuta uniónak, az euróövezetnek. Az aranystandard hasonló helyzetbe hozná a Fed-et.  Ugyanakkor az aranykészletek megbízhatatlanok: Ha a bányászok sztrájkolnának, vagy az új aranyfelfedezések hirtelen megállnának, a gazdasági növekedés is megállhatna. Ha az áruk és szolgáltatások termelése gyorsabb ütemben növekszik, mint az aranykészlet, a Fed nem tudna több pénzt a körforgásba betenni, ezzel azonban csökkentené a béreket és elfojtaná a beruházásokat.

Visszatérhet az aranystandard?

Ez nagyon valószínűtlen. A Chicagói Egyetem idén végzett közvéleménykutatásában a 40 megkérdezett legjobb közgazdász közül egyik sem támogatta az arany visszatérését. Az utolsó aranystandard bizottság, amelyet Ronald Reagan elnök alapított, határozottan a visszahozás ellen szavazott. Az amerikai gazdaság mérete és összetettsége szintén megnehezítené az átalakítást. Csak a már forgalomban és betétekben lévő dollár mennyisége körülbelül 2,7 trillió dollár. Ezzel szemben az Egyesült Államok körülbelül 261 millió uncia arannyal rendelkezik, ezáltal az arany árának 10.000 dollár/unciára kellene emelkednie, a körülbelüli 1.780 dollár/unciáról. Ez óriási inflációt eredményezne. “Ez súlyos károkat okozhat a gazdaságnak” – mondta John Makin, az American Enterprise Institute közgazdásza.

Akkor miért ragaszkodik a visszatéréshez? Nosztalgia – mondta Charles Wyplosz közgazdász. „Az emberek egy egyszerűbb korra vágynak,”amikor az Egyesült Államok az uralkodó gazdaság volt, és nem voltak olyan pénzügyi piacok, amelyekről beszélni lehetett. Olyan ez, mintha „újra összejönnél a régi barátnőddel” – mondta David Weidner a MarketWatch-tól. „Lehet, hogy a jelenlegi rendszer nem tökéletes, de az emberek mindig elfelejtik, hogy az aranystandard sem működne.