Az amerikai légierő blokkláncot használ legújabb harcászati rendszerénél

Az Egyesült Államok Légiereje – United States Air Force (USAF) több befektetést is kezdeményezett az elmúlt években a blokklánc kutatások területén. Nemrégen írtak alá egy új szerződést az egyik legnagyobb hadiipari beszállítóval a Raytheon-nal. A szerződés tárgya egy új harcászati menedzsment rendszer kifejlesztése, amelyet egy teljesen új technológiára terveznek megépíteni.

A szeptember 1-jén aláírt szerződés értéke 500.000 dollár, és a megbízás a DLT – elosztott főkönyvi technológia megvalósíthatóságáról és felhasználhatóságáról szól az Air C2 (Cardiac) területén. Ebben az esetben a C2-nek a jelentése a Command and Control, azaz a “parancs és ellenőrzés”. Az még nem teljesen publikus információ, hogy mi lesz a leszállítandó a kutatás végén, az viszont biztos, hogy a blokklánc nyújtotta biztonság és állandóság elvárt követelmény lesz. Például ha több egymás mellett futó másolata is lesz a parancsnoki központnak, akkor az könnyen elrettentheti az ellenséget a támadástól, hiszen bármilyen káreseményből gyorsan helyre lehet állni. Ha az egyik parancsnoki központ leáll, a blokkláncra épülő második központ rögtön át tudja venni a helyét.

A legkívánatosabb állapot az lenne, ha a teljes parancsnoki központot fel lehetne építeni egy blokkláncon. Azonban az még egyenlőre nem kivitelezhető. Szakértői nyilatkozatok szerint a rendszer nagy előnye lesz, hogy az azonnali szoftverfrissítések rögtön mindenhol elérhetők lesznek. Emellett a blokkláncnak köszönhetően megvédhetőek az adatok, és egy hackertámadás sem tud olyan mértékű károkat okozni, mint a hagyományos technológiára épülő rendszerekben.

USAF

Az USAF munkájának a gyümölcse

A katonai jellegű kutatások és fejlesztések az elosztott főkönyvi technológia területén nem várt eredményeket is képesek produkálni. Elég csak példának felhozni a haderő által fejlesztett DARPA-netet, amiből pár év múlva kifejlődött az internet.

Azonban nem csak jó dolgok sülhetnek el ezekből a kutatásokból. Ne felejtsük el, hogy a Légierő 2021-es büdzséjében komoly összeg kapott helyet a fejlett és halálós eszközöket támogató technológiák kifejlesztésére is.

Az USAF már egy jó ideje barátja a kriptoszférának. Tavalyi évben a SIMBA chain-nal léptek partnerségre, hogy egy új ellátási lánc hálózatot fejlesszenek ki.

A jövő évi tervek között szerepel egy Fejlett harcászati menedzsment rendszer finanszírozása is. Az előirányzott összeg kétszerese az idei évi keretnek, és túllépi a 301 millió dollárt. A pénzt szintén az új technológiák, azon belül is a blokklánc kutatására és fejlesztésére szánják.

Az Air Force és a kriptoszféra együttműködéséből tehát sok új dolog sülhet ki a következő években, és a büdzsé alapján az USAF-nak megvan minden pénze ahhoz, hogy kifizessék a gas díjakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.