Az CME határidős ügyletek okozták a bitcoin medvepiacot?

A Bitcoin Bázisnál már korábban is írtunk a határidős bitcoin ügyletek lehetőségeiről és veszélyeiről. A kriptoközösségben pedig most egyre jobban erősödnek a hangok, amik kifejezetten ezeket teszik felelőssé a 2018-as medvepiacért. Ki lehet ennyire egyértelműen mondani, hogy mi volt ennek az okozója vagy csak bűnbakot keresnek az emberek egy sokszor csalódást keltő év után?

A kritikusok legnagyobb problémája a CME (Chicago Mercantile Exchange) határidős Bitcoin ügyletek voltak. Az ő feltevésük – miszerint ezek miatt a CME határidős ügyletek miatt alakult ki az egész 2018-as medvepiac -, meglehetősen kézenfekvő. Abban a pillanatban, ahogy ezek a határidős ügyletek megjelentek a tőzsdén december 17-én 2017-ben, a bitcoin ára zuhanni kezdett: 20 650 dollárról egy nap alatt 19 055-re esett. Az esés pedig nem egy napos volt, ahogy azt megtapasztalhattuk, hanem kihatott az egész következő évre.

Az CME határidős bitcoin ügyletek

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy pontosan miért is problematikusak ezek a készpénzelszámolású bitcoin ügyletek. Ezek mögött semmiféle természetben kiegyenlített bitcoin fedezet sincs. Így a készpénzelszámolású bitcoin termékek (azaz a papír bitcoinok) nemcsak, hogy nem járulnak hozzá a bitcoin piacának erősödéséhet, de még csökkentik is az azonnali piaci árakat. Hosszú távon pedig elértéktelenítik a valós bitcoin fedezetet.

A CME Bitcoin határidős szerződései 5 BTC-t érnek egyenként, a kiegyenlítés pedig egyszer történik havonta. Az eladott mennyiség nagyon gyorsan növekszik: és nem véletlen az sem, hogy ezzel egy időben a Bitcoin ára egyre lejjebb esik. Ugyanis ahogy egyre több határidős szerződést adnak ki, annál több papír bitcoint bocsátanak ki.

2018 harmadik negyedévében átlagosan 757 950 papír (azaz, 757 950 x 5 BTC = 3 789 750 BTC értékben, ami a jelenlegi teljes forgalomban lévő bitcoinnak a 22 százaléka, dollárban mintegy 13 milliárd dollár – ami a teljes piaci kapitalizációt figyelembe véve igenis jelentős összeg) bitcoinnal kereskedtek. Ez persze kevesebb, mint amit az azonnali piacon adtak el. Mégis rengetegnek számít, ha azt vesszük figyelembe, hogy mennyire felhígítja ez a Bitcoin 21 millió érmés, kódba vésett kínálatát. A globális pénzügyi piacon ráadásul már sokkal kevésbé ritka így a bitcoin, hiszen nagyjából bárki beteheti a pénzét a CME-nél és elkezdheti a papír bitcoinok kereskedését. Még akkor is, ha valójában minden igazi bitcoint megtartanak az emberek, ahelyett hogy eladnák.

A Federal Reserve is egyetért

Ez persze eddig teljesen felfogható egy új összeesküvés elméletként: valakit okolni kell a rengeteg veszteségért, ami a kereskedőket érte 2018-ban. Azonban maga a Federal Reserve is kiadott egy közleményt 2018 májusában, amelyben nagyjából ugyanezt írja le: a CME tette tönkre a bitcoin árát. A határidős ügyletek megjelenése előtt ugyanis azok irányították a piacot, akik optimisták voltak és valóban a Bitcoint támogatták. Most pedig megérkeztek a pesszimisták, akiknek nem tetszett, hogy nincs semmilyen mechanizmus, amivel a bitcoin ára ellen fogadhatnának. A határidős ügyletekkel viszont ezt megtehetik: és meg is tették.

Most pedig az intézményi befektetők ahelyett, hogy a valós bitcoinba fektetnének, ami felvihetné a kriptovaluta árát, inkább a határidős ügyletekre állnak rá: ez pedig csak tovább rontja a bitcoin értékét.

Az CME határidős ügyletei okozták a medvepiacot?

Megállítható a folyamat?

Ahogy pedig azt már korábbi cikkünkben is megírtuk, a bitcoin árfolyam tönkretétele sok embernek megéri. Megéri valószínűleg az amerikai kormánynak, akik a bitcoint veszélyesnek tartják a dollár dominanciájára. Megéri a cégeknek, akik kiadják ezeket az ügyleteket. Nem utolsó sorban pedig megéri a CME-nek: akiknek most lehetősége adódott arra, hogy nem csak az aranypiacot, de a bitcoin piacáról is sápot húzzanak.

Ezek persze továbbra is csak vélemények a kriptoközösség tagjaitól, de sok érvüket megkérdőjelezhetetlen tényekkel támasztják alá. Azonban nehéz feladat elé néznek azok, akik jogi útra szeretnék terelni az ügyet.

Akik pedig úgy gondolják, hogy ez továbbra is csak egy összeesküvés elmélet azoktól a kereskedőktől, akik rá akarják kenni valakire a rosszul sikerült 2018-as évet, azok legyinthetnek. Azt viszont érdemes megjegyezni gondolkodtatóul, hogy az alacsony piaci kapitalizáció miatt nem kell szupermilliárdosnak lenni ahhoz, hogy bizonyos körök a bitcoin azonnali piacának manipulálása révén szép profitokra tegyenek szert például a CME határidős piacain, vagy épp fordítva.

Az igazság előbb vagy utóbb, de ki fog derülni – elég lesz megnézni, hogy mi történik a bitcoin értékével 2019-ben.

Mi mindenkinek azt javasoljuk, ahogy csak tudják, kerüljék a Forex, határidős, bináris opciós, ETP és ETF bitcoin termékeket mert azok nem egyenlőek a bitcoinnal. Pusztán másodlagos kereskedési instrumentumok amelyek a BTC árfolyamát követik le. A bitcoin maga nem azért jött létre, hogy tőzsdék, kereskedőházak, Rotschildok és intézményiek játékszerévé, ‘portfóliójának’ részévé váljon, hanem hogy alternatívát kínáljon a korrupt és parazita bankkartellekkel és fiat pénzügyi rendszerrel szemben és végső soron leváltsa azt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük