Készpénzelszámolású Bitcoin termékek: a Bitcoin halálos ítélete?

A készpénzelszámolású Bitcoinok, vagyis a papír Bitcoin termékek egyre népszerűbbek a befektetők körében – miközben sokan azon a véleményen vannak, hogy ezek könnyedén tönkre is tehetik az egész Bitcoin piacot. Kinek is van itt igaza?

Összeesküvés elmélet vagy valós aggodalom

A készpénzelszámolású Bitcoin egyenlő azzal, mintha a bitcoinokat nyomtatnák a központi bankok fiat pénzeihez hasonlóan. Ilyenek például jelenleg a CME határidős ügyletei, amiket a Chicagoi Tőzsdén lehet megvásárolni. Ezzel azonban van egy nagy probléma is: ezek mind készpénz fedezettel rendelkeznek. Ráadásul a kifizetés is készpénzben történik – azaz, semmilyen Bitcoin fedezet nincs a tranzakciók mögött. Ez pedig azt jelenti, hogy ezek a ügyletek befektetéseket szívnak el a bitcoin azonnali piacáról, és egyben csökkentik a bitcoin iránti keresletet. Ráadásul hosszú távon is csökkenti a Bitcoin értékét, mivel az egyre több kiadott készpénz fedezetű Bitcoin elinflálja a Bitcoin kódba vésett 21 millió érmés kínálatát.

A kriptoközösségben mindenki áhítattal várja a Bitcoin tőzsdén kereskedett alapjainak (ETF) bevezetését. Ez továbbra is igaz azokra az alapokra, amik mögött kézzel fogható, természetben kiegyenlíthető (azaz bitcoinban) fedezet van, mint pl. a VanEck SolidX vagy a Winklevoss Trust. Azonban egy másik fajta ETF is megjelent a lehetséges opciók között, ami mögött nincs Bitcoin fedezet és készpénz kiegyenlítéssel működnek – sokan pedig nem tettek eddig különbséget a kettő között.

Amennyiben ugyanis valóban a készpénz kiegyenlítéses ETF-ek jelennek meg a piacon, az pont az ellenkezőjét érheti el sokak szerint. Ugyanis az összes pénz, amit eddig az emberek az intézményi befektetőktől vártak, nem magára a Bitcoin piacra kerülne, hanem csak annak a vállalkozásnak a zsebébe, akik kiadják az ETF-et. Így ahelyett, hogy növelné a Bitcoin árát a kereslet növekedésével, hosszú távon csak csökkentené azt. Ez pedig ahhoz vezetne, hogy egyre jobban elértéktelenedne a valós Bitcoin fedezet.

A kormány érdeke?

A készpénz kifizetéses ETF-ek ellen pedig még egy elmélet szól. A kriptoközösségben ugyanis a Bakkt megindulását is rengetegen várták – a Bakkt lett volna ugyanis az, akik kézzel fogható Bitcoin határidős ügyleteket akartak kiadni. Az ő indulásukat azonban valami megakadályozta (szabályozói megfelelésre hivatkozva), így a Bakkt december 12. helyett, csak 2019 januárjában fog elindulni. Ezt pedig néhányan azzal magyarázzák, hogy a kormány érdekei állnak útjába ezeknek az eszközöknek – a kormánynak ugyanis állítólag jobban megéri az, ha a készpénzelszámolású Bitcoin termékek bevezetését támogatja.

És hogy miért éri meg nekik ez? A válasz egyszerű: amennyiben a Bitcoin fedezetű pénzügyi eszközök elérhetőek lesznek a piacon, azok értéke annyira megnőhet, hogy az a dollár dominanciáját veszélyeztetné. Így sokak szerint teljes logikus, ha a kormány inkább a papír Bitcoint támogatja: ezzel rontják a Bitcoin értékét ahelyett, hogy még jobban növelnék az.

Papír Bitcoin: jó befektetés vagy a Bitcoin halálos ítélete?

Ehhez ugyanis nagyon hasonló az, ami az aranypiaccal történt. Az arany mindig is egy nagyon értékálló piac volt, azonban 2011 óta folyamatosan esik az ára. Ennek fő oka pedig az, hogy egyre telítettebbé vált papírarannyal – a COMEX határidős ügyleteivel. Ez – talán nem lep meg sok mindenkit -, de szintén a CME tőzsdéjén értékesítenek. A következmény pedig ez: már 360-szor több papír aranyat nyomtattak ki, mint amennyi arany valójában van a szerződések mögött.

Ezt pedig természetesen megint engedi a kormány: az arany pedig így messze jár attól, hogy a dollárt veszélyeztesse.

Most a Bitcoin piacon pedig még az időzítés is tökéletes lenne: a CME határidős Bitcoin ügyletei ugyanis december 17-én jelentek meg, ugyanakkor, amikor a Bitcoin ára zuhanni kezdett.

Sokan teljesen logikusnak és egyértelműnek tartják a történéseket: mások inkább szkeptikusak és inkább csak egy összeesküvés elméletnek tartják ezt.

Akármi is az igazság, nem biztos, hogy annyira meglepődnénk, ha a Bakkt előbb-utóbb megjelenő határidős ügyletei is készpénz kifizetésesek lennének.