Az egyik legnagyobb kínai közösségi média platform felfüggesztette több kriptotőzsde fiókját is

Úgy tűnik, hogy az egyik legnagyobb kínai közösségi média platform, a Weibo rászállt a kriptovaluta iparra. A cég felfüggesztette több kriptotőzsde fiókját, köztük a Binance, OKEx és a Huobi oldalát is.

A Weibo célba vette a kriptotőzsdéket

A Weibo több száz milliós felhasználói bázisával egyértelműen Kína egyik legnagyobb közösségi média felületének számít. A platform a Twitter-hez hasonlóan rövid üzenetek megosztására, úgynevezett mikroblogolásra használható. Most azonban a Weibo úgy döntött, hogy felfüggeszti számos olyan tőzsde fiókját, amelyek digitális eszközök kereskedelmével foglalkozik. A tiltással érintett fiókok között megtalálható a máltai illetőségű OKEx és Binance, valamint a Seychelle-szigeteki Huobi is.

A Global Times beszámolója alapján a kínai közösségi média platform a kriptotőzsdék fiókját rendellenes működésre és biztonsági kockázatokra hivatkozva függesztette fel. De a cég sajnos ennél többet nem árult el az esetről. A Huobi egyik szóvivője szerint a tőzsde folyamatos kommunikációt folytat a Weibo-val annak érdekében, hogy minél előbb megoldást találjanak a problémára.

Egyébként nem ez az első eset, hogy a Weibo a kriptó piacot vette célpontba. 2019-ben például a Binance fiókját deaktiválták a média felület közösségi szabályainak megsértése miatt. Továbbá még ugyanabban az évben a Tron alapítójának, Justin Sun felhasználói fiókját is törölték mindenféle indoklás nélkül.

De mi lehet a valódi ok a felfüggesztések mögött?

Bizonyos szempontból a Weibo döntése nem okozott túl nagy meglepetést, mivel alapvetően az ország is elég negatívan áll a kriptovalutákhoz. Az azonban gyanúra adhat okot, hogy a Weibo nem osztott meg további részleteket arról, hogy pontosan mi is indokolta a kriptotőzsdék fiókjának felfüggesztését. A találgatások persze most sem maradhattak el.

Vannak olyanok, akik szerint a digitális jüan húzódik meg a döntés hátterében. Kína ugyanis nagy hangsúlyt fektet a digitális valutájának sikerességére. Folyamatosan zajlanak a tesztelések és már több ezer tranzakciót le is bonyolítottak az új valutával. Emellett Kína a pénzügyi rendszer feletti irányítást is mindenképp a kezében szeretné tartani, így innen nézve a dolgot lehetséges, hogy a kormány ösztönzésére kezdtek el a helyi cégek a kriptóval kapcsolatos tevékenységekre rászállni. De ezek persze mind csak feltételezések, a valódi okot csak a Weibo tudhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.