Az Elliott-hullámelmélet szerint a BTC árfolyama elérheti a 168 ezer dollárt is

A Bitcoin árfolyama jelenleg a 20.000 dolláros ellenállási szint felett tartja magát. Ez sáv is most sok kereskedő számára a fényt jelenti az alagút végén, miután a Bitcoin a kriptotél hosszú sötét hónapjaiban a 16.000 dolláros szint alá is benézett. Egy új előrejelzés szerint a BTCUSD következő célpontja szintén egy olyan szintet érhet el, amit jelenleg nagyon kevesen gondolnának vagy várnának. A közel évszázados matematikai modell, az Elliott-hullámelmélet azonban azt sugallhatja, hogy a következő ciklus esetleg sokkal hamarabb tetőzhet, mint azt sokan gondolnák – méghozzá 161 800 dolláros árfolyamon.

Árcélok megtalálása a Fibonacci titokzatos erejével

A kriptopénz kereskedők általában a Fibonacci visszakövetéseket és kiterjesztéseket használják, hogy döntéseket hozzanak arról, hogy hol és mikor vásároljanak vagy adjanak el. Nem tudni, hogy az árfolyamok is miért hajlamosak ezekhez a szintekhez vonzódni, de ezek az arányok a természetben is gyakran megtalálhatóak.

A Vénusz például 224,6 nap alatt kerüli meg a Napot, míg a Föld 365,2 nap alatt. Ez egy 8/13-as arányt hoz létre – mindkettő Fibonacci-szám -, ami nagyjából 0,618. Éppen ezért az aranymetszést isteni aránynak vagy aranyaránynak is nevezik. Szinte már-már varázslatos.

A Fib-arányok a Fibonacci-sorozatból származnak – egy olyan számsorozatból, ahol a sorban a következő szám az előző két szám összege. A sorozat a következő: 0, 1, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, és így tovább.
Bár ezt a nevezetes szekvenciát a híres olasz matematikusról nevezték el, aki népszerűsítette azt, de a használata az i. e. 200-as indiai matematikáig nyúlik vissza. Egyszerűen fogalmazva, ez a matematikában a lehető legősibb tétel.

Elliott-hullámelmélet

Piaci ciklusok vizsgálata az Elliott-hullámelmélettel

Ralph Nelson Elliott az 1930-as években fejlesztette ki az Elliott-hullámelméletet. Most pedig ez a közel száz éves tanulmány lehet a kulcs ahhoz, hogy kitaláljuk, mi történik a Bitcoin esetében.

Az Elliott-hullámelmélet szerint a piaci ciklusok öt elsődleges hullámban mozognak, az első, a harmadik és az ötödik hullám a trenddel együtt mozog, a második és a negyedik hullám pedig a trend ellenében, korrekciós fázisokként.

Az Elliot-hullámelméletben mindenütt megjelennek a Fibonacci számsorozattal való kapcsolat. Az impulzushullámok felfelé általában a Fib kiterjesztéseknél kifulladnak, míg a korrekciók a Fibonacci visszatartási szinteken végződnek.

Egy öthullámú motívumhullám egy ciklust öt önálló hullámban, három impulzussal és két korrekcióval fejez be. Egy teljes Elliott-hullámsorozat 21 mozgásból áll, és összesen 21 korrekciós minta kapcsolódik hozzá. Minden egyes szám egy Fibonacci-szám.

Elliott-hullámelmélet

A Bitcoin spekulatív eszközként különösen érzékeny az érzelmek által vezérelt ármozgásokra. Így különösen jól reagál a Fibonacci-számokra és az Elliott-hullámelméletre is.

A BTC CME Futures grafikonját használva ki lehet számolni a Bitcoin esetében is egy még folyamatban lévő Elliott-hullám motívumhullámot. Ha a hullámszámlálás pontos, akkor egy Fibonacci kiterjesztési célpont segítségével előre lehet vetíteni a motívumhullám és a bikás ciklus lehetséges végét.

A Bitcoin árfolyama elérheti az 1,618-as Fibonacci kiterjesztést, ami nagyjából 161.800 dollárt jelent coinonként. Érdekes módon, ha megszorozzuk a 100 000 dollárt az aranymetszéssel, akkor is 161 800 dollárt kapunk. A vezető kriptovaluta a 2021-es csúcson érte el az aranyarányos célt, ha a Fibonacci kiterjesztéseket a BTC CME chartjának legnyitottabb pontjától a 2018-as medvepiac aljáig húzzuk.

A célérték attól függ, hogy a Bitcoin árfolyama befejezte-e a negyedik hullám kiterjesztett lapos korrekcióját, és megkezdte-e az ötödik hullám impulzusát. Míg az ötös hullámok általában megegyeznek az első hullámmal nagyságrendjükben és erejükben, utánozhatják a hármas hullámot is, amely általában a leghosszabb és legerősebb.

A ciklikus megerősítés keresése a kriptóban

A fenti videóban Tony “The Bull” lépésről lépésre végigmegy az egyes hullámszámlálásokon a Bitcoin esetében. Tankönyvi Elliott Wave példákkal magyarázza el, hogyan alakulhat az árfolyam.

Ebben a mélyreható elemzésben minden egyes hullám egy kulcsfontosságú Fibonacci-szinten ér véget, amely a Bitcoin medvepiac kezdetéig nyúlik vissza. A következő cikluscsúcs előrejelzésére szolgáló csatornázási technikát alkalmazva lehetséges, hogy a merész célt a következő hat hónaptól egy évig terjedő időszakban érjük el.

Végül a BTC ciklikus jellege esetleg tovább erősíthető a Hurst-cikluselmélet segítségével, amely 2015 óta közel tökéletes ciklikus ritmusú mélypontra utal. Minden nagyobb mélypont is egy logaritmikus vételi zónán belül, és minden ciklikus csúcs a maga eladási zónájában zajlott le.

A Fisher-transzformáció ezután arra szolgál, hogy esetleg megerősítse a BTCUSD egy újabb jelentős fordulópontjának jelenlétét – és esetleg az utolsó bikapiaci impulzusét, mielőtt a ciklus véget ér.