Öt árulkodó jel, hogy végre közel lehet a medvepiac alja

Mindenki ugyanazt a kérdést teszi fel, mikor jön el a medvepiac alja, mikor érdemes vásárolni. Több jele van annak, hogy miután szinte az összes befektető súlyosan pesszimistává vált a kriptovalutákkal kapcsolatban, közel lehet a fordulat.

A medvepiac legjobb része, hogy minden nap leárazás van – véli a Milk Road nevű hírlevél és blog, amely viccesen, de szakszerűen igyekszik a kriptóvilág híreit tálalni. Mindenki ugyanazt a kérdést teszi fel, “mikor van itt az ideje, hogy kriptót vegyünk?” Az emberek nem csak alacsonyan akarnak vásárolni, hanem a piac mélypontján akarnak beszállni.

A probléma az, hogy a piacot lehetetlen pontosan időzíteni. De szerintük közel lehet az alja, sokasodnak ennek jelei (bottom signals), méghozzá öt ilyen is van.

1. A bitcoinbányászok tönkremennek

A korábbi kriptovaluta-ciklusokban a bitcoinbányászoknak “csődbe kellett menniük, mielőtt a dolgok jobbra fordultak”. Amikor a bányászok tönkremennek, el kell adniuk a maradék bitcoinjukat. Amíg ezek az úgynevezett gyenge vagy remegő kezű – mert folyamatosan eladásra kényszerülő – szereplők rendelkeznek bitcoinnal, addig tudjuk, hogy van még tér a mélypont előtt.

Jelenleg egy óriási bitcoin-bányász kapituláció közepén vagyunk. Szükség van arra, hogy a piac kirázza a bányászokat a bitcoinjukból – írják. Hosszasan sorolják is, hogy melyik bányászcégtől milyen rossz hírek érkeztek az utóbbi időben (Bitfarms, Hive, Marathon, Canaan, Stronghold stb.)

Erről lásd még:

A bitcoinbányász-vérfürdő nemsokára kapitulációba torkollhat

Rég volt ilyen rossz a bányászok helyzete, sokan feladják

A bitcoinbányász cégek bizony nagy bajban vannak

2. Jim Cramer, a főfő kontraindikátor

Egy televíziós műsorvezető, Jim Cramer híres arról, hogy mennyire nem jönnek be a jóslatai, sőt, rendszerint inkább az ellenkezője történik – vannak, akik erre már befektetési stratégiát is alapoznak. Nemrég azt tanácsolta a befektetőknek, hogy addig szálljanak ki a kriptókból, amíg lehet. Ha Cramer optimista, akkor legyünk pesszimisták. Ha Cramer pesszimista, lehet a bikapiacra fogadni – egyszerűsíti le a Milk Road.

Ezúttal nem ver át minket, Cramer úr teszik hozzá.

3. A hírességek eltávolítják a lézerszemeket

Egy időben a lézerszemek elhelyezése a Twitter profilképeken nagy divat volt, annak jelképe, hogy kriptodevizáid vannak és a bikapiacra fogadtál. Egy kisebb lista azokról a hírességekről, akiknek valamikor lézerszemük volt:

 • Tom Brady,
 • Anthony Pompliano,
 • Will Clemente,
 • Elon Musk,
 • Seantor Lumis,
 • a Winklevoss ikrek,
 • Paris Hilton,
 • Hannity.

Most úgy szabadulnak meg tőlük, mint a pestistől, már nem divat, sőt alighanem ciki is lett ilyet használni a medvepiac sokadik hónapjában.

4. A kriptóinfluencerek is feladják

Egyes kriptoinfluencerek a feladásról beszélnek, arról, hogy hátat fordítanak a szektornak. Így Cobbie, Algod, Frank Chaparro, “Keyboard Monkey”, köztük olyan is, aki saját bevallása szerint már tíz éve van a piacon.

Tom Brady eltávolította a lézerszemet. (Twitter,@CroissantEth)
Tom Brady eltávolította a lézerszemet. (Twitter,@CroissantEth)

5. Már a veterán kriptósok is medvék

Hasonló a következő pont is, csak kispénzű influenszerek helyett nagypénzű gurukkal. Közöttük is sok pesszimista lett a kriptovalutákkal kapcsolatban a medvepiacon.

 • Mike Novogratz (Galaxy Digital) feladta az 500 ezer dolláros bitcoinárfolyam-előrejelzését.
 • Paul Graham attól tart, hogy a kriptopénzek rövidesen “rendszerszintű kockázatot” fognak átélni. “Nem tudok semmi konkrétumot, de ha én lennék kitéve, akkor aggódnék” – teszi hozzá.
 • Mark Cuban beszüntette minden kriptovaluta-tárgyú közösségimédia-fiók követését.

“A 2021-es bikapiac csúcsán olyan barátaim kerestek meg, akikkel évek óta nem beszéltem, és azt kérdezték, hogy vegyenek-e kriptót. Most mindenki, akit ismerek, eladja, vagy bolondnak nevez, amiért minden nap hírlevelet írok róla” – írja a szerző.

Miért hasznos ez a sok pesszimista?

A kontrariánus elméletek szerint akkor érdemes medvepiacon befektetni, amikor mindenki nagyon pesszimista lett, mert akkor már a legtöbben eladtak. Így nem maradt a “remegő kezű”, gyenge befektetőknél eladásra váró befektetés, csak a kevesebb számú, de erős kezű, kitartó, okos, rutinos vagy erős meggyőződésű befektetők maradtak. Ilyenkor már könnyen eljöhet a fordulat.

Az ugyanezen alapuló “félelem és mohóság index” június közepén elég jól jelezte is a piac alját (piros nyíllal), azóta viszont eléggé stabilan nem megy igazán semerre sem.

Félelem és mohóság index. Forrás: Alternative.me
Félelem és mohóság index. Forrás: Alternative.me