Az Ethereum Layer 2-es hálózatok gas felhasználása rekordokat döntöget

Az Ethereum Layer 2-es hálózatok gas felhasználása minden idők legmagasabb havi értékét érte el. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a felhasználás nagyjából 300%-kal nőtt éves alapon.

Az Ethereum hálózaton megnövekedett Layer-2 aktivitás tapasztalható, és ennek következtében a hálózaton felhasznált gas mennyisége (a gas egy tranzakciós egység az Ethereum esetében) minden idők legmagasabb havi értékét érte el ebben a hónapban. Novemberben több mint 103 milliárd gas-t használtak fel, ami hatalmas ugrás az év elejéhez képest, amikor ez az érték havi szinte még csak 33,2 milliárd volt. Éves alapon nagyjából 300%-kal nőtt a Layer 2-es tranzakciók elszámolására használt gas mennyisége az Ethereum blokkláncon.

Novemberben volt az első alkalom, hogy a Layer 2-es hálózatok jóval 100 milliárd feletti gas mennyiséget fogyasztottak. Ez egyfajta mérföldkő az Ethereum számára is. Mindössze hat hónappal ezelőtt ez az értéke a mostani felhasználás fele volt még csak.

A legnépszerűbb Layer 2-es hálózatok közé tartozik az Optimism, az Arbitrum, a dYdX, a Starkware és a Loopring. Az Optimism uralja a piacot, közel 50%-os részesedéssel. Őt az Arbitrum követi a piac mintegy 30%-ával, a dYdX pedig a piaci részesedés töredékével rendelkezik csak. A maradék hálózatnak marginális részesedése van a piacon.

Layer 2 gas felhasználás

A Layer 2-es megoldások adoptációja nagyon megugrott 2022-ben

A Layer 2-es megoldások elfogadása nagyon megugrott 2022-ben, és gyors egymásutánban több figyelemre méltó fejlemény is történt. Legutóbbi hír, hogy az Aave közössége megszavazta a zkSync Layer 2-es megoldás tesztnetjén a platform bevezetését. Ezek a hálózatok az alacsony gas díjakkal és a gyors tranzakció feldolgozással sikeresen csábítják magukhoz az új projekteket.

A kriptoközösség egyik kedvence, a GameStop szintén elindította NFT piacterét az ImmutableX nevű Layer 2-es megoldáson. A népszerű liquid staking megoldás, a Lido októberben szintén elindult az Optimism és az Arbitrum Layer 2-es hálózatokon. Ezek az új projektek mind hozzájárultak az L2-es gas használat növekedéséhez. A skálázhatóság továbbra is fontos napirendi pont az Ethereum ökoszisztémában, és több projekt is növekedést és fejlesztéseket jelentett be.

A nagy Layer 2-es hálózatok jó eredményeket érnek el

Az Arbitrum eredményei a top 10-be törtek be, miután több mérőszám alapján is szépen növekedett. Október közepe és november között 134%-os díjnövekedést tapasztalt, ami összesen mintegy 1 millió dollárt bevételt jelent számukra. Közel 61 000 napi aktív felhasználóval rendelkeznek, ami 56,6%-os növekedést jelent az elmúlt 30 napban.

Eközben az Optimism több mint 90%-os növekedést ért el a lekötött összeérték alapján. Jelenleg 523 millió dolláron áll. A ZkSync is felhívta magára a figyelmet, amikor az Ethereum mainnetre telepítette az STRK tokenjét.