Az EU betiltja a stabilcoin betétek utáni kamatfizetéseket

Az Európai Unió arra készül, hogy megtiltsa a kriptovalutás platformok számára, hogy a stabilcoin betétekre kamatot fizessenek. Erről számolt be Patrick Hansen, az Unstoppable Finance nevű DeFi projekt vezetője. Az elég hosszú tweetek alapján az európai törvényhozók komoly követelményeket állítanának fel a stabilcoinok kibocsátói számára és semmilyen kivételt nem engedélyeznének. Tehát még az algoritmus vezérelte stabilcoinok sem maradnának ki a szabályozásból.

Az EU szigorú szabályokkal igyekszik megregulázni a kriptopiacokat

A döntést majd az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa képviselőinek közös megbeszélésén hirdetik majd ki június 30-án. Alapvetően nem ez lesz az első ilyen találkozó, már elég régóta folynak egyeztetések a kriptovaluták szabályozására vonatkozóan. Patrick Hansen szerint a főbb kérdéseket már tisztázták a jogalkotók, csak néhány apróbb pont vár tisztázásra. Az Európai Bizottság már arra is készen áll, hogy az NFT-re vonatkozó szabályozást is bevezesse. Itt is a fogyasztóvédelemre hivatkoznak, hiszen az NFT platformoktól különleges engedélyeket követelnének meg, hogy így biztosítsák a felhasználók érdekeit.

Twitter Hansen

Azt szerencsére Hansen is hangsúlyozta, hogy jelenlegi ismeretei szerint a bitcoin betiltásáról még egyáltalán nincs szó. Minden egyes digitális eszközre vonatkozóan azonban egyedi szabályozás fog készülni. 2023-ban tervezik elindítani például azt a projektet, amellyel a DeFi szektort szeretnénk átvizsgálni. Még áprilisban egyébiránt az Európai Unió Parlamentje jóváhagyta azt a kapcsolódó törvényt, amely a Markets in Crypto-Assets (MiCA) elnevezésű egyezménnyel szabályozza az európai gazdaság kriptó ágazatát. Ez a törvény betiltja a névtelen kriptovaluta tranzakciókat is és kötelezi a nagy kriptovaluta szolgáltatókat arra, hogy európai működési engedélyt kérjenek. A jogalkotók szerint ez csak javítani fogja a régió versenyképességét a szektorban, miközben a teljes iparág lobbizik a szabályozás visszavonásáért.