Korrupciós botrány miatt felfüggesztették az EP kriptobarát alelnökét

Eva Kaili uniós törvényhozót, aki az EU-s kriptovaluta szabályozásra irányuló erőfeszítések egyik kulcsfigurája, felfüggesztették és őrizetbe vették egy Katarral kapcsolatos korrupciós botrány miatt.

Nyomozás indult Kaili ellen, aki az Európiai Parlament alelnöke és a görög szocialista párt, a Pasok képviselője. A vádak szerint a hölgy és további három ember kapcsolatban állnak egy korrupciós botránnyal, amiért a hatóságok most azt vizsgálják, hogy történt-e lobbizás Katar részéről az Európai Parlamentben. Az EP pártcsaládja, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége közleményében megerősítette a döntést, miszerint a „folyamatban lévő vizsgálatok” miatt azonnali hatállyal felfüggesztették Kaili tagságát.

„Megdöbbenve fogadtuk az európai intézményekkel szemben megfogalmazott korrupciós vádakat” áll a képviselőcsoport közleményében.

A hírre reagálva a szocialista Pasok szintén bejelentette, hogy kizárják a pártból. Az uniós törvényhozó otthonában elviekben házkutatást is tartottak, melyet a Le Soir belga lap szerint egy ügyész is megerősített. Kaili egyébként Katart nemrégiben a botrányok ellenére „a munkajogok éllovasának” nevezte, ám most egyelőre nem reagált a sajtó megkeresésére.

Eva Kaili, mint a kriptovaluták szószólója

Eva Kaili már három évvel ezelőtt is a blokklánc technológia mellett tette le a voksát, és nyíltan kijelentette, hogy a központi bankoknak túl nagy befolyásuk van az emberek megtakarítására. Blogbejegyzésében akkoriban a hagyományos pénzügyi intézmények bírálata mellett a blokklánc technológia uniós szintű támogatását szorgalmazta. Nemrégiben pedig úgy nyilatkozott, hogy ő fogja a tollat, amikor a nem helyettesíthető tokenekre (NFT-k) vonatkozó szabályokról van szó, és el akarja kerülni az EU kriptovaluta piaci rendeletének (MiCA) kétértelműségét azáltal, hogy inkább a tevékenységek, mintsem az egyes szervezetek szabályozására összpontosítana. A hölgy egyébként már a kezdetektől fogva hangot adott a digitális eszközökkel kapcsolatos álláspontjáról, és az amerikai törvényhozást megelőzve segített az EU-s szabályozások kialakításának megkezdésében.

„Nem várjuk el, hogy az innováció alkalmazkodjon a régi dobozokhoz. Új dobozokat hozunk létre, és lehetővé tesszük a folyamatos fejlődést anélkül, hogy a környezetre ellenségként tekintenénk” – nyilatkozta.