Az év hülyéje? Saját rendőrparancsnokságán bányászott illegálisan bitcoint

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az informatikus, aki egy lengyel rendőrőrsön tevékenykedett, BTC bányászaton érték és azonnali hatállyal el is bocsátottak. 

Lengyelország eddig talán legkínosabb kriptovaluta bányászattal kapcsolatos incidense történt meg az elmúlt napokban.

A Gazeta Wyborcza, online és papírformában is megjelenő lengyel napilap, a pénteki nap folyamán jelentette meg a sokakat megdöbbentő cikkét az esetről. A bűntettet egy szemfüles rendőr derítette fel a saját rendőrparancsnokságán, Varsóban.

Mariusz Ciarka, rendőrségi szóvivő, a helyi TVN24 TV csatornának azt nyilatkozta, hogy a civil IT specialista arcátlan módon lopta az elektromosságot ahhoz, hogy kriptovalutákat tudjon a föld felszínére hozni.

Az ügy sajnos valóban egy lengyel rendőrségen játszódott le.

A “gátlástalan” elkövetőt, miután vétsége napvilágot látott, rögtön menesztették is állásából. Ciarka elmondása szerint a delikvenst „rendkívül gyorsan” nyakon csípték a lengyel hatóságok. Arról viszont nem ejtett egy szót sem, hogy mégis milyen hosszú ideig tartott a folyamat.

A biztonsági szervek szerint a tettes nem fért hozzá a bírósági végrehajtásokkal kapcsolatos adatokhoz, így nem áll fenn annak a kockázata, hogy bizalmas információkat szivárogtathatna ki a későbbiekben.

Egy további személyt, aki szintén részt vett a kriptobányászatban, ugyancsak szélnek eresztnek majd ezt követően.

Leleményes bányászok

A lengyelekhez hasonlóan a magyarok között is akadnak furmányos egyének, akik saját hasznukra használják az őket körülvevő forrásokat. Tudniillik, a tavalyi év októberében Borka-Száz Tamásnak is sikerült beledőlnie saját kardjába. A Demokratikus Koalíció politikusa az erzsébetvárosi önkormányzatnál töltött napjai alatt -szépen mondva- nem csupán munkakörének kihívásaival foglalatoskodott.

Ugyanis október 16-án a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói razziát tartottak az épületben és leleplezték titkon folytatott munkálkodását. Hivatalos információk alapján a politikus az irodájában lévő számítógépen bányászott kriptovalutákat, s ezzel toronymagas áramszámlát generált az önkormányzatnak.

A lengyel szervekhez hasonlóan természetesen a magyar hatóságok sem nézték jó szemmel a dolgot.

A jogsértés gyanújának kirobbanása után a DK-s képviselő önként és rögvest lemondott mandátumáról, valamint kilépett a pártból is.

Többen követik a lengyel példát

A különös, kriptovaluta bányászatra használt helyek listája azonban itt még nem ér véget. Többek között vasútállomások, egy meg nem nevezett nemzeti tudományos ügynökség és még egy atomerőmű is szolgált a bányászok menedékeként korábban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.