Az év hülyéje? Saját rendőrparancsnokságán bányászott illegálisan bitcoint

Az informatikus, aki egy lengyel rendőrőrsön tevékenykedett, BTC bányászaton érték és azonnali hatállyal el is bocsátottak. 

Lengyelország eddig talán legkínosabb kriptovaluta bányászattal kapcsolatos incidense történt meg az elmúlt napokban.

A Gazeta Wyborcza, online és papírformában is megjelenő lengyel napilap, a pénteki nap folyamán jelentette meg a sokakat megdöbbentő cikkét az esetről. A bűntettet egy szemfüles rendőr derítette fel a saját rendőrparancsnokságán, Varsóban.

Mariusz Ciarka, rendőrségi szóvivő, a helyi TVN24 TV csatornának azt nyilatkozta, hogy a civil IT specialista arcátlan módon lopta az elektromosságot ahhoz, hogy kriptovalutákat tudjon a föld felszínére hozni.

Az ügy sajnos valóban egy lengyel rendőrségen játszódott le.

A “gátlástalan” elkövetőt, miután vétsége napvilágot látott, rögtön menesztették is állásából. Ciarka elmondása szerint a delikvenst „rendkívül gyorsan” nyakon csípték a lengyel hatóságok. Arról viszont nem ejtett egy szót sem, hogy mégis milyen hosszú ideig tartott a folyamat.

A biztonsági szervek szerint a tettes nem fért hozzá a bírósági végrehajtásokkal kapcsolatos adatokhoz, így nem áll fenn annak a kockázata, hogy bizalmas információkat szivárogtathatna ki a későbbiekben.

Egy további személyt, aki szintén részt vett a kriptobányászatban, ugyancsak szélnek eresztnek majd ezt követően.

Leleményes bányászok

A lengyelekhez hasonlóan a magyarok között is akadnak furmányos egyének, akik saját hasznukra használják az őket körülvevő forrásokat. Tudniillik, a tavalyi év októberében Borka-Száz Tamásnak is sikerült beledőlnie saját kardjába. A Demokratikus Koalíció politikusa az erzsébetvárosi önkormányzatnál töltött napjai alatt -szépen mondva- nem csupán munkakörének kihívásaival foglalatoskodott.

Ugyanis október 16-án a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói razziát tartottak az épületben és leleplezték titkon folytatott munkálkodását. Hivatalos információk alapján a politikus az irodájában lévő számítógépen bányászott kriptovalutákat, s ezzel toronymagas áramszámlát generált az önkormányzatnak.

A lengyel szervekhez hasonlóan természetesen a magyar hatóságok sem nézték jó szemmel a dolgot.

A jogsértés gyanújának kirobbanása után a DK-s képviselő önként és rögvest lemondott mandátumáról, valamint kilépett a pártból is.

Többen követik a lengyel példát

A különös, kriptovaluta bányászatra használt helyek listája azonban itt még nem ér véget. Többek között vasútállomások, egy meg nem nevezett nemzeti tudományos ügynökség és még egy atomerőmű is szolgált a bányászok menedékeként korábban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.