A 400 millió dollárért vásárolt FTX Europe 32 millió dollárért kelt el

A csődbe ment FTX kriptotőzsde 2021-ben közel 400 millió dollárt költött egy európai startup felvásárlására, amit később FTX Europe-ra nevezett át. Eredetileg 323 millió dollárt követelt vissza, de rájött, hogy a pereskedés értelmetlen, és ehelyett beleegyezett, hogy 32,7 millió dollárért visszaadja a céget az alapítóknak.

Az FTX arra a következtetésre jutott, hogy egyetlen más vevő sem hajlandó megvásárolni a fiatal európai leányvállalatát, az FTX Europe-ot, és hogy a javasolt egyezség a legjobb eredmény az FTX hitelezői számára – derül ki a csütörtökön a delaware-i Wilmington állam csődbíróságán benyújtott dokumentumokból.

A per kezdete

Az FTX 2023 júliusában beperelte a zürichi, svájci székhelyű Digital Assets DA AG alapítóit, amelyet az FTX 2021-ben felvásárolt és FTX Europe-ra nevezett át. A perben azt állította, hogy a vételár “masszív túlfizetés” volt, amelyet ráadásul az FTX ügyfélpénzek felhasználásával fizettek ki. Az FTX Europe az FTX panasza szerint alig rendelkezett többel, mint egy üzleti tervvel, és az akvizíció idején “még nem is működött”.

A per alperesei, köztük a DA AG alapítói, Patrick Gruhn és Robin Matzke, tagadták az FTX állításait, és saját keresetet nyújtottak be, amelyben 256,6 millió dollárt követelnek az FTX-től.

Az FTX szerint az egymással versengő követelések és pereskedések költséges és időigényes “szórakozás” lenne. Főleg azért, mert olyan kulcsfontosságú tanúkat, mint az FTX alapítóját, Sam Bankman-Friedet, már elítélték, így értelemszerűen tanúskodni sem tudna.

Duplájára nőttek az FTX ügyfélpénzből vásárolt Anthropic részvények

A csütörtökön benyújtott bírósági dokumentumokból az is kiderült, hogy az FTX engedélyt kapott az Anthropic nevű mesterséges intelligencia startupban lévő részesedésének eladására. A csődbe ment kriptotőzsde tulajdonában lévő Anthropic részvények mintegy 7,84%-ának eladására vonatkozó kérelmet eredetileg 2024. február elején nyújtották be. Egy korábbi kísérletet a részesedés eladására 2023 júniusában kezdeményeztek, de az ajánlattevők elhúzódó vizsgálata miatt leállították.

Az FTX és leányvállalata, az Alameda még 2021-ben 500 millió dollárt injektált az Anthropicba. Mivel az Anthropic értékelése 15 milliárd dollárra emelkedett, a részesedés értékét az eredeti kétszeresére, 1 milliárd dollár körülire becsülik. Ez a jelentős értéknövekedés rámutat az Anthropic-ba való befektetési lehetőség vonzerejére.

Sam Bankman-Fried újabb ítélethirdetésére a tervek szerint a jövő hónapban, március 28-án kerül sor. A börtönbüntetésének időtartama várhatóan vitatott kérdés lesz a közelgő eljárásban.