“Self-aware token”: könnyebb pénzügyi nyomon követhetőséget kínál az IBM új szabadalma

Az IBM friss szabadalma, a “self-aware token” képes rögzíteni a saját tranzakciós adatait.

Az IT vállalat január 7-én kapta meg a szabadalmára az engedélyt. A dokumentum egy olyan főkönyv alapú utalási rendszert vázol fel, ami könnyebbé teszi magányszemélyeknek, vállalkozásoknak és kormányoknak, hogy nyomon kövessék a kriptovalutákkal történő tranzakciókat.

A szabadalom “self-aware”, azaz tudatos tokennek nevezi az eszközöket. Segítségével minden tranzakciós adatot el lehet tárolni még akkor is, ha nem egy fizetési platformon használják. Ezeket az offline tranzakciókat később automatikusan feltölti a platformra.

A szabadalom ígérete, hogy segítségével teljes körös életciklusokat lehet kreálni a tokeneknek, amiknek az adatai tartalmazhatnak utalási helyet és összeget, illetve korábbi tokentulajdonosi információt. A token maga nem tud adatot tárolni, helyette személyes tárgyakon tárolná, telefonokon és laptopokon vagy alternatívaként adatközpontokban az adatokat.

Az IBM szerint a szabadalmával növelhető a megbízhatóság és a használhatóság egy új típusú tokengazdaságban. Vállalkozások például hitelesíteni tudnák, hogy egy tokent használtak-e vagy sem illegális tevékenységre, illetve a felhasználók biztosítva lennének az átverésekkel szemben, a szabályozók pedig hatékonyan nyomon tudnák követni az üzleti szereplőket.

“Egy ilyen rendszer jelentős előrelépést jelentene a pénzügyi adatfeldolgozás területén” – áll a szabadalmi dokumentációban. A self-aware token úgy rögzítené az adatokat, hogy megmérik azok értékét a tranzakcióba bevont másik eszközhöz viszonyítva, amely így jobban összesíti és számszerűsíti az értékeket más eszközökhöz képest, beleértve a kriptovalutákat vagy fiat pénzeket.

Az IBM úgy véli, hogy a token megkönnyítheti a különféle eszközosztályok közötti váltást. Ahogy egyre több kriptovaluta fejlődik, egyre jelentősebbé válik az a kérdés, hogy miként lehet lehetővé tenni a különféle eszközfajták között a fizetéseket. Ezen tranzakciós adatok rögzítésével “az e-pénzek” akár különféle gazdasági rendszerekben is működhetnek, elősegítve az egyszerű részvételt a szuverén valuták és más nem szabványos valuták mellett.

Tavaly augusztusban az IBM szabadalmat nyert egy blockchain alapú webes böngészőre. Segítségével hatékonyan védhetőek a személyes adatok. A cég nagyon aktív a blockchain technológia területén, 2017-ben indult IBM Blockchain platformja, illetve aktív résztvevője a Hyperledger konzorciumnak.

Érdekelhet: