Az IMF intése ellenére Zimbabwe 14 millió dollárnyi aranyfedezetű tokent értékesített

Zimbabwe központi bankja nemrégiben egy aranyfedezetű tokent dobott piacra azon célból, hogy törvényes fizetési eszközként szolgáljon az országban.

Áprilisban már beszámoltunk róla, hogy a zimbabwei jegybank aranyfedezetű digitális jegybankpénz kibocsátásán szorgoskodik. Mindezt annak érdekében lépték meg, hogy valamelyest stabilizálják a helyi valuta, a zimbabwei dollár, értékcsökkenését az amerikai dollárral szemben.

Az afrikai ország már több mint egy évtizede harcol az egyre csak növekvő volatilitás és infláció ellen, több-kevesebb sikerrel. 2009-ben például, egy hiperinflációs időszakot követően, az amerikai dollár lett az állam hivatalos fizetőeszköze s ez azóta sem módosult. Azonban 2019-ben újra bevezetésre került a zimbabwei dollár (ZWL) azért, hogy fellendítse a kínlódó gazdaságot.

A tavalyi év során az államigazgatás újfent úgy döntött, hogy az amerikai dollár használatához folyamodik a rohamos tempóban emelkedő árak mérséklése okán.

Pillanatnyilag a helyi kormány azon az állásponton van, hogy a lakosok meghatározott mennyiségű zimbabwei dollárt beválthatnak a szóban forgó digitális aranyfedezetű tokenre. Ezáltal védekezhetnek a kiszámíthatatlan volatilitás ellen.

Ezt természetesen a Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund) nem nézi jó szemmel, mivelhogy így elveszítheti adósság-alapú befolyását az ország felett.

Ebből fakadóan a washingtoni székhelyű szervezet arra unszolja a zimbabwei hatósági szerveket, hogy inkább a hagyományos megoldásokat részesítsék előnyben – ergó hitelt vegyenek fel az IMF-től.

Ennek ellenére a Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ) a hétfői nappal megkezdte a tokenek értékesítését a befektetők számára. Az ország körülbelül 140 kilogrammnyi aranytartalékot használt fel a digitális jegybankpénz fedezésére.

Rendkívül nagy az érdeklődés az eszköz iránt, ugyanis a hivatalos információk szerint eddig 135 vásárlási kérelmet nyújtottak be. Ez számszerűsítve nagyjából 14 millió zimbabwei dollárnak (12 millió amerikai dollár) felel meg.

Ez a kezdeményezés még jobban felgyorsíthatja a kriptoadaptációt Észak-Afrikában. Ez a régió, a Közel-Kelettel együtt, a leggyorsabban fejlődő térség a kriptoadaptáció szempontjából. A rendelkezésre álló adatok szerint 2021 júliusa és 2022 júniusa között megközelítőleg 566 milliárd dollár értékben valósultak meg kriptotranzakciók.