Az Intel bányászgépekhez fog grafikus kártyákat gyártani

A Intel, a világ legnagyobb mikrochip gyártója, nagyszabású belépésre készül a kripto- és Bitcoin-bányászgép hardverek piacára, és egy új, forradalmi bányászchip bemutatását tervezi.

A multinacionális technológiai óriás a február 20-án kezdődő International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) fogja bemutatni a “Bonanza Mine” névre keresztelt processzorát. Az Intel a konferencián egy előadást is tart majd a “Highlighted Chip Release” szekcióban. Az előadás során részletesen bemutatják az új chipet, amelyet “ultraalacsony feszültségű, energiahatékony Bitcoin-bányász ASIC-ként” jellemeztek.

Az Intel beszáll a kriptobányászatba

Az Intel belépése a kriptobányászati szektorba azt jelenti, hogy hamarosan olyan cégekkel versenyezhet, mint a Bitmain és az Antminer. A Tom’s Hardware technológiai hírportálnak nyilatkozva az Intel szóvivője elmondta:
“Az Intel már évek óta végez tervezési munkát az SHA-256-ra optimalizált ASIC-ek bányászgépek körül. További részleteket a jövőben fogunk megosztani a nyilvánossággal.”

Egy december végi élő közvetítésben Raja Koduri, az Intel grafikus processzorok fejlesztési csapatának a vezetője bejelentette, hogy a vállalat speciális kriptobányászati hardvereken és technológiákon dolgozik. Koduri megerősítette, hogy az új chip teljesen elkülönül az általános grafikus processzoroktól (GPU), amelyeket most a grafikára és videojátékokra specializálnak. Az Intel 2018-ban szabadalmaztatott egy speciális feldolgozórendszert, amely optimalizált SHA-256 kriptográfiai adatutat használ a nagy teljesítményű Bitcoin-bányászathoz – számolt be a Tom’s magazin.

A PC és konzol játékosok már most is szenvednek a kriptobányászok miatt. Ugyanis a grafikus kártyák globális hiánya, amelyet részben a COVID-19 járvány is előidézett, az egekbe repítette a gamer gépek és alkatrész árakat is. Ennek hatására számos országban felvirágzott a GPU-k használt piaca. Sok esetben a három éves grafikus kártyák árai már meghaladják az újak árait is.

Az Intel, amely tavaly 780 000 dollár értékű részesedést is szerzett a Coinbase kriptotőzsdében, valamikor az idén fogja kiadni első diszkrét gamer grafikus kártyáinak Intel Arc Alchemist névre keresztelt termékcsaládját. Ezzel belép az eddig rivális Nvidia és az AMD által uralt piaci szegmensre.

A Bitcoin bányászati ökoszisztéma kilátásai

Azzal, hogy Kína betiltotta a Bitcoin bányászati tevékenységet, Amerika nagyon nagyot nyert. A kínai exodus már lezajlott, és a hashráta adatok is mára teljesen visszaálltak. Január 15-én új, 207,2 EH/s teljesítményű átlagos csúcsot értek el.

Bitcoin bányásztérkép
A Cambridge Egyetem globális bányászati térképe szerint (amelyet augusztus óta nem frissítettek) az Egyesült Államok dominál a hash teljesítményben 35,4%-kal. Ennek nagy része megújuló energiát használ, Kína pedig eközben lassan teljesen lekerül a térképről.