Az Inventori NFT-piacot alakítana ki Magyarországon

Az Inventori startup belép a nem-helyettesíthető tokenek (NFT) piacára, Magyarországon is megteremtve a blokklánc technológián alapuló tokenek kereskedését, amelyek piaca a világban néhány év alatt 300-700 millió dollárra ugrott – nyilatkozta Bárczi István, az Inventori ügyvezetője.

Az Inventori-ról többször írtunk mi is, hiszen a három lelkes fiatal óriási tervekkel lépdel előre a magyar blokklánc szektorban. Az Inventori egy hiteles termék-nyomonkövetési megoldásokkal foglalkozó magyar vállalkozás, a minőségi tanúsítványok tokenizálásával valamint eredet igazolásával lép a piacra. Ezek a tokenek az adott tárgy tulajdonságait írják le, megváltoztathatatlan módon. Bárczi István kifejtette, “az NFT (non-fungible token) értelmezhető úgy, mint egy fizikai termék egyedi digitális mása: kereskedhetnek vele, továbbadhatják, és nem másolhatják le egy az egyben. Ez alkalmassá teszi arra is, hogy a konkrét tárgy nélkül is birtoklást hitelesíthessenek vele, valamint hogy egy szerződésként értelmezzék.”

István hozzátette, hogy akár egy fizikai tárgy, például egy festmény, vagy egy ingatlan is tokenizálható. Elmondta, hogy az egyik legértékesebb NFT, amelyet eddig eladtak egy művész digitális montázs képe volt. Alkotója Beeple a Christie’s aukciósházon keresztül 69,3 millió dollárért értékesítette. Jack Dorsey, a Twitter megalkotója is értékesítette első tokenizált bejegyzését, amely 2,9 millió dollárért kelt el egy online piactéren.

Bárczi István az Inventori-t a modern megoldások vállalkozásának nevezte.

“A tradicionális iparágakban mint a mezőgazdaság és élelmiszeripar modern digitális nyilvántartási rendszereket kínálunk.”

Az Inventori viszont  az új szolgáltatásával olyan területekre is be akarja hozni a technológiát, amelyek hamisításnak vannak kitéve, vagy a külföldi trendek alapján igény mutatkozik a megújításukra.

“A piacon már elérhető a mezőgazdasági kereskedőknek nyújtott platformunk, de az NFT-k területére most érkeztünk meg. Ingyenesen kipróbálható verziónk hamarosan érkezik, azonban egyedi igényekre, egyeztetés után már elérhető a globálisan működő megoldásunk” – tette hozzá.

Az Inventori 2020. januárjában alakult, novemberben a Digitális Jólét Programban, GINOP-pályázaton 200 millió forint támogatást kaptak a blokklánc alapú megoldások kidolgozására. Jelenleg 13 munkatárs, köztük 6 fejlesztő dolgozik a vállalkozásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük