Az IOHK végre bejelentette a Shelley frissítést a Cardano platformhoz

Az IOHK egy új digitális identitás rendszert jelentett be, és egy irányítási projektet is indítanak a Cardano ökoszisztémán.

Az IOHK egy blokklánc vállalat, amit az Ethereum egyik korábbi társalapítója Charles Hoskinson irányít. A cég tegnap egy virtuális konferenciát szervezett, amelynek a fő témája a legfontosabb projektje, a Cardano volt.

A summit egyik legjobban várt bejelentése az volt, hogy az IOHK végre megerősítette, hogy élesítette a már régóta várt Cardano frissítést, amit ‘Shelley‘-nek neveztek el. Emellett a közösség hírt adott arról is, hogy elindítanak egy új decentralizált identitás rendszert, amit Atala PRISM névvel illetett. Az IOHK egy 20 millió dolláros fejlesztési keretet is rendelkezésre bocsát, illetve egy új irányítási modellt is indít a Cardanonak.

Nagyok az elvárások a Shelley felől

Az IOHK végre megerősítette a Shelley implementálását a Cardano főhálózatán, ami valószínűleg a kriptoszféra egyik legfontosabb híre a héten. A blokklánc cég bejelentése szerint a felhasználók számára július 7-től lesz elérhető az új verzió. Onnantól kezdve a kriptósok az ADA-t, a platform natív tokenjét csak olyan tárcába tudják áthelyezni, ami támogatja az új frissítést. Ezzel egyidejűleg lehetővé teszik számukra a stakinget is.

Decentralizált identitás mindenki számára a Cardano által

Az IOHK most jelentette be az ATALA PRISM elindítását is, ami egy decentralizált identitás rendszer (identity system) lesz. Ez az új projekt a blokklánc egyik legnagyobb ígéretét próbálja megvalósítani, azaz banki szolgáltatást kínálni azok számára, akiket a mainstream pénzügyi rendszer nem tud kiszolgálni. Az Atala PRISM androidos alkalmazása az app storeból már június 30-óta letölthető.

Az Atala PRISM minden ember számára, beleértve a banki szolgáltatásokból kirekesztetteket is, egy ‘szuverén identitást biztosít, amivel elérhetik a decentralizált pénzügy (DeFi) szolgáltatásait. Mivel ezek a decentralizált személyazonosságokat a blokklánc tárolja, ezért a felhasználók ellenőrizhetik a saját identitásukat, és nem a kormányzat rendelkezik ezen jogok felett. Az IOHK szerint a projektet jelenleg az etióp kormányzattal közösen tesztelik.

Cardano

A Catalyst projekt

Cardano most tudatta a kriptoközönséggel a Catalyst projekt indítását is. Ez egy treasury alap lesz a tokentulajok számára, akik a platform natív tokenjét birtokolják. A Catalyst projekt biztosítani fogja számukra, hogy szavazhatnak a platform jövőbeli fejlesztési irányairól.
A rendszer, ami jelenleg tesztelési fázisban van, alapvetően 4 komponensből fog állni: egy irányítási node, egy irányítási protokoll, egy szavazási alkalmazás, és kísérletezési csomagok (amit Catalyst1, Catalyst2, Catalyst3-nak hívnak), amely alapján lesz eldönthető, hogy a rendszer működtethető-e.

Fejlesztési pénzügyi keret a Cardano projektre

A konferencia negyedik újdonsága egy fejlesztési keret bejelentése volt, amit ‘cFund’-nak neveztek el. Ehhez partnerségre léptek egy kriptoeszköz menedzsment csoporttal, a Wave Financial Group-pal, és együttesen 20 millió dolláros keretet biztosítanak olyan cégek és projektek számára, akik a Cardano ökoszisztémán akarnak új szolgáltatásokat fejleszteni. Az IOHK biztosítja a keret egyik felét, a Wave pedig adja a másik 10 millió dollárt.
„Ezzel egyúttal egy többéves fejlesztési támogatást tudunk kínálni kezdeti vállalkozások és új lehetőségek részére”, írta az IOHK. Egy átlagos befektetés 250-500 ezer dollár körül alakul majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük